De stand van de woonbranche economische barometer is in de maand oktober na vier maanden van dalen eindelijk weer iets verbeterd. De barometer eindigde de maand oktober op een stand van -13,9 wat een stijging van vier punten betekent ten opzichte van de voorgaande maand. Met name de deelindicatoren over de woningmarkt en de omzet van woondetaillisten lieten de afgelopen maand een verbetering zien. Het consumentenvertrouwen blijft echter extreem laag.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand september 2022 uitgekomen op 0,7. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in september een groei van de omzetwaarde van 0,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume daalde echter wel fors met 11,3 procent. Kortom, een stabilisatie van de omzet, hogere prijzen maar wel minder verkopen.

%

Omzetontwikkeling woondetaillisten september 2022

%

Consumenten vertrouwen oktober 2022

%

Consumenten vertrouwen september 2022

Consumentenvertrouwen
Consumenten waren in oktober net zo somber als in september, aldus het CBS. Toen bereikte het consumentenvertrouwen een dieptepunt. In oktober kwam het vertrouwen uit op -59, net als in september. Consumenten waren in oktober iets minder pessimistisch over de economie dan in september. De deelindicator economisch klimaat ging van -79 naar -75. De koopbereidheid kwam in oktober uit op -48, tegen -46 in september. Dit is het laagste niveau sinds het begin van de meting. Consumenten waren ook nog nooit zo negatief over het doen van grote aankopen.

Producentenvertrouwen
De stemming onder ondernemers in de industrie is in oktober nauwelijks veranderd. Het vertrouwen ging van 2,6 in september naar 2,5 in oktober, aldus het CBS. Ondernemers waren minder positief over hun orderpositie. Daarentegen waren producenten wat minder negatief over de verwachte productie en was hun oordeel over de voorraden gereed product ook iets minder negatief.

%

Producentenvertrouwen oktober 2022

%

Producentenvertrouwen september 2022

Verkochte woningen

Woningmarkt
In september 2022 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 17.631 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 0,3 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van augustus werden er in september 7,5 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -4,9 in september gestegen naar 0,3 in oktober.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.
Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier