Het moderne gebouw is intelligent, verbonden met alles en iedereen en energiebesparend. In combinatie met groene energie en efficiënte lichtoplossingen kunnen CO2 emissies van gebouwen drastisch worden verlaagd. Zo kunnen klimaatdoelen worden gehaald en 2.169 exposanten lieten daarom de nieuwste technieken en oplossingen zien tijdens de afgelopen vrijdag afgesloten editie van Light + Building in Frankfurt. Meer dan 151.000 bezoekers bezochten deze vakbeurs voor verlichting en gebouwtechniek.

“De sfeer op de stands, in de hallen en in het gehele beurscomplex was gewoon fantastisch. We zijn zeer tevreden over het feit dat zoveel exposanten, bezoekers en onze partners het succesverhaal van deze beurs weten voort te zetten als leidende beurs op dit gebied in 2024”, aldus Wolfgang Marzin, President en Chief Executive Officer van Messe Frankfurt. Hij voegt daaraan toe: “Met de overgang naar hernieuwbare energiebronnen, grotere efficiëntie en duurzaamheid in gebouwen zijn de belangrijkste speerpunten voor de industrie helder in beeld. Deze beurs heeft als platform gediend voor het presenteren, ontdekken en van gedachten wisselen over nieuwe producten en diensten om deze doelen te bereiken. De bouwsector is van groot belang voor het halen van klimaatdoelen, het is spijtig dat stakingen op het spoor en in de lucht voor de derde keer op rij een belangrijke beurs van Messe Frankfurt aan het begin van het jaar hebben beïnvloed.” Deze week wordt er overigens opnieuw gestaakt door het Duitse treinpersoneel.

Het verder digitaliseren van woningen en gebouwen om zo de uitstoot te verminderen en het hergebruik van grondstoffen zijn de hoofdthema’s van deze beurs geweest. Het selectief gebruik van energie (denk aan bewegingssensoren voor verlichting), de opslag van energie en toepassingen van connected security waren te zien in Frankfurt. Het opladen van apparatuur zoals telefoons en auto’s is ook een thema, net als het decentraliseren van energievoorziening. Licht is een belangrijk onderdeel van de beurs en 65 procent van de deelnemers komt uit deze sector. Er waren nieuwe armaturen en systemen te zien voor binnen en buiten plus dynamische ruimte concepten die naadloos in de architectuur van een ruimte opgaan of juist als opvallend decoratief element aanwezig zijn. Akoestische verlichting combineert goed kunnen zien met goed kunnen horen en trok ook veel aandacht. Duurzaamheid en hergebruik van materialen zijn volop aan de orde in de verlichtingsbranche.

Dan nog even de riedel van cijfertjes die beursorganisatoren zo graag vermelden bij de afsluiting van een beurs. Tegelijkertijd geven deze schijnbaar onbelangrijke gegevens wel een aardig beeld van een beurs, maar in hoeverre is het interessant voor de gemiddelde bezoeker? Daar gaat ie: 95 procent van de ondervraagde bezoekers gaf aan zeer tevreden te zijn over deze editie, 93 procent van de exposanten gaf aan hun doelen te hebben bereikt tijdens de beurs, de meeste bezoekers kwamen uit Duitsland, China, Italië, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, België, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Polen. In totaal uit 146 landen, met 51 procent van buiten Duitsland. Wat betreft de exposanten: 76 procent van de 2.169 bedrijven kwam van buiten Duitsland. Zeer internationaal dus.

De volgende Light + Building is van 8 tot en met 13 maart 2026 in Frankfurt. De beurs is er inderdaad eens in de twee jaar.

www.light-building.messefrankfurt.com