Linteloo kondigt haar aanwezigheid op de Salone del Mobile in Milaan vanaf vandaag als volgt aan: “Na een aantal behoorlijk bizarre jaren, met ‘dank’ aan een pandemie, zijn wij bij LINTELOO nog steeds knuffels aan het inhalen. Allemaal voelen wij die drang naar intermenselijke connectie, een feit dat des te voelbaarder werd door de bevreemdende gebeurtenissen die maakten dat wij elkaar, letterlijk, op afstand moesten houden. Dus hadden we vorig jaar geen beter thema kunnen kiezen voor LINTELOO’s presentatie tijdens de uitgestelde Salone del Mobile: verbinding.”

“Wat was het fijn om ons weer verbonden te voelen met oude en nieuwe vrienden. We knuffelden ons door de week heen en bij het overdenken van het thema voor dit jaar, was ons hele team het direct eens over: omhelzing. Want opnieuw reist LINTELOO af naar het designmekka van de wereld, de Salone del Mobile Milano (18 t/m 23 april) en vermoedelijk, hopelijk, zullen we daar opnieuw veel rondknuffelen.”

“Maar bij LINTELOO omarmen wij u en uw dierbaren ook met tijdloze, innovatieve ontwerpen, die comfort en plezier uitademen. Warm en uitnodigend, mooi voor het oog en goed voor de ziel, stuk voor stuk het resultaat van een perfecte combinatie van topontwerpers en meester-meubelmakers. Dit jaar presenteert LINTELOO op de Salone maar liefst 9 nieuwe ontwerpen van 5 gerenommeerde designers: Sebastian Herkner, Anthony Guerrée, Yabu Pushelberg, Sjoerd Vroonland en onze oprichter, Jan te Lintelo. Elk ontwerp belichaamt op zijn eigen manier het gedachtegoed achter ons ‘omarming’-thema, in de breedste zin des woords. Of het nu gaat om het in elkaar grijpen van verschillende vormen of materialen, of om het samenspel tussen deze prachtige objecten en de manier waarop u uw leven wilt leven.”

Hieronder beschrijft het bedrjf de modellen die te zien zijn in Milaan:

EMBRACE – Anthony Guerrée

Voor de Franse ontwerper Anthony Guerrée draait het allemaal om nevenschikking, de manier waarop verschillende materialen en vormen elkaar ontmoeten, hoe traditie en innovatie samengaan. Zijn ‘Embrace’ eetkamerstoel is het ultieme voorbeeld. Denk eens, bijvoorbeeld, aan het bekleden van de voet en de zitting/rug in verschillende, contrasterende of juist complementeerde stoffen en/of leersoorten. En kijk eens hoe de ‘gevouwen’, bijna ovale vorm die de zitting én rug vormt, vrijwel moeiteloos in de voluptueuze voet geschoven lijkt: twee afzonderlijke, los van elkaar staande elementen, die samenkomen in een stevige omhelzing. En stelt u zich eens voor hoe deze volledig gestoffeerde stoel perfect zou combineren met een sobere houten tafel. Ondanks zijn sculpturale uiterlijk is de ‘Embrace’ buitengewoon comfortabel: de perfecte stoel voor ontspannen etentjes met familie en vrienden maar net zo geschikt voor een meer formele setting.

CROSS – Anthony Guerrée

Dit krachtige ontwerp van de Franse ontwerper Anthony Guerrée neemt ‘je benen kruisen’ wel heel letterlijk. Alle ontwerpen van Anthony voor LINTELOO suggereren een bepaalde beweging en dat geldt opnieuw voor ‘Cross’. Maar Anthony speelt ook met de dubbele betekenis van dat woord: het marmeren tafelblad wordt doorsneden door een kruis van eikenhout met een voelbare textuur. Het is een terugkerend aspect in Anthony’s ontwerpen: het combineren van verschillende, op het eerste gezicht soms zelfs conflicterende materialen, vormen en texturen tot één schijnbaar moeiteloos geheel. De twee driepootsschragen creëren een interessant ritme, dat verandert afhankelijk van de hoek waarin u de tafel ziet. Een prachtig concept, maar ook zeer functioneel in termen van stabiliteit voor het marmeren blad. De perfecte geometrie van het eiken kruis in dat blad, wordt verzacht door de afgeronde hoeken. Bij deze tafel draait alles om balans: recht versus rond, plantaardig versus mineraal, getextureerd versus glad.

GILBERT – Sebastian Herkner

Na vorig jaar Sebastian Herkner’s ‘Gilbert’ bank gepresenteerd te hebben tijdens de Salone, toont LINTELOO dit jaar het ‘Gilbert’ bed in Milaan. Het is pas de tweede keer dat LINTELOO een bed in zijn collectie heeft, sinds de oprichting in 1993. Wij zijn hier zo enthousiast over, dat we er gewoon moe van worden. Als we nou eens even ergens lekker konden gaan liggen… Na zijn voluptueuze ‘Arp’ bank en fauteuil, zijn ingenieuze ‘Terrace’ salon- en bijzettafels en de architecturale ‘Icarus’ fauteuil en eetkamerstoel, heeft Sebastian’s bed een geometrische, zelfs kubistische uitstraling. Natuurlijk linkt dat naar de ‘Gilbert’ bank en is dus opnieuw geïnspireerd door het Tetris computerspelletje: bouwstenen, met simpele vormen, die zorgvuldig in elkaar schuiven en de speler een uniek gevoel van creativiteit bieden. De zichtbare scheiding van de diverse ‘stenen’ is een onderscheidende designfactor in het bed. Dit verandert bijvoorbeeld de twee optisch van elkaar gescheiden hoofdborden in een decoratief element, in plaats van de standaard, verticale ‘plank’ tegen de muur die een hoofeinde meestal is. Onzichtbare poten, waardoor ‘Gilbert’ lijkt te zweven, dragen bij aan de lichtheid, die ook door de openingen tussen de hoofdborden ontstaat. Het effect is zodanig dat dit bed, dat rondom bezien overal even mooi is, uitstekend vrij in de ruimte kan staan.

MIAMI – Jan te Lintelo

‘‘No man is an island.’ In 1624 had de dichter John Donne slechts vijf woorden nodig om de essentie van ons bestaan vast te leggen. En samen leven is samen genieten van het leven. Voor Jan te Lintelo, ontwerper en oprichter van LINTELOO, is genieten zijn raison d’être. En wat hem betreft draait het bij genieten om je op je gemak voelen, om comfort, om het delen van je ruimte – en je tijd – met hen die je liefhebt, terwijl je dat doet wat je gelukkig maakt. Dus op het ‘eiland’ van onze ‘Miami’ bank knuffel jij je kids, stap je in het leven van de helden in je boek, ben je via je oortjes bij dat live concert in Barcelona en Zoom je de hele wereld over naar vrienden in verre oorden. ‘Miami’ – zowel de stad als deze bank – is simpelweg de perfecte plek om te ontspannen, te chillen en het leven te omarmen.

ICARUS – Sebastian Herkner

Met zijn krachtige, architecturale silhouet is Sebastian Herkner’s ‘Icarus’ een echt statement piece. Maar ga zitten in de fauteuil of in een van de twee verschillende eetkamerstoelen en je ervaart dat ‘comfortabel en gerieflijk’ echt niet altijd hetzelfde hoeft te zijn als ‘plofzacht’. Want met zijn vleugels geeft ‘Icarus’ je een uitnodigende en geruststellende omhelzing. ‘Icarus’ omarmt je met zijn subliem gedetailleerde bekleding, die de spannende, gevouwen vormen volgt en benadrukt. Kies voor houten poten en ‘Icarus’ krijgt een luchtig silhouet. Neem de gesloten zijdes, net als bij het onderstel van de fauteuil, en ‘Icarus’ krijgt een meer aardse landing. Niet met een klap, zoals zijn mythologische naamgever, maar zacht, elegant en sierlijk. Schuim in variërende dichtheden bedekt het stalen en/of houten frame en voorziet daarmee in gelijke mate in zowel comfort als ondersteuning.

ALTER – Anthony Guerrée

Op het eerste gezicht is ‘Alter’ een ‘eenvoudig’ ontwerp. En dan opeens valt je oog op die subtiele details, die deze tafel dat vleugje extra geven: de wijze waarop het eikenfineer kruislings op het blad is aangebracht, dat speelse kneepje in de conische voet, de intrigerende vorm die maakt dat u de tafel op allerlei plekken kunt neerzetten. Recent voegde de Franse ontwerper Anthony Guerrée twee alternatieve opties voor het tafelblad toe aan zijn ‘Alter’. Beiden zijn vierkant – het originele blad is rechthoekig. Het ene heeft dezelfde speelse vorm als zijn rechthoekige broertje: twee afgeronde hoeken en twee rechte hoeken. Bij het andere vierkante blad zijn alle vier de hoeken afgerond, in een dermate flauwe ronding dat u met deze versie hetzelfde kunt als met een ronde tafel: indien nodig, meer gasten aan tafel ontvangen dan in de standaard opstelling.

OISEAU – Yabu Pushelberg

Vanuit hun studio’s in Toronto en New York is Yabu Pushelberg – het wereldwijd bekende binnenhuisarchitectuur- en ontwerpbureau, opgericht door George Yabu en Glenn Pushelberg – waarschijnlijk het meest bekend geworden door hun high-end residentiële, horeca en winkelontwerpen. Minder bekend is wellicht dat zij niet alleen interieurs ontwerpen maar ook de meubels en objecten die ín die interieurs komen te staan. Hun meubelontwerpen onderscheiden zich door een indrukwekkend oog voor detail en de strakke uitstraling van een prachtig maatpak, die alle trends overleeft. Zoals George Yabu zegt: ‘Er is een bepaald soort design dat vurig oplicht maar snel uitdooft. Wij hopen dat onze ontwerpen een langer leven beschoren is en een breder toepassingsveld.’ Welnu, wij vinden van wel. Neem het jongste kuiken uit het ‘Oiseau’ nest: deze volstrekt bescheiden maar über-stijlvolle barkruk. Verfijnd, luchtig, tijdloos, gemaakt van massief essen en ongetwijfeld een toekomstige Yabu Pushelberg-klassieker. Net als zijn ‘Oiseau’ broers en zussen – een eettafel, eetkamerstoel en eetkamerbank – is deze barkruk leverbaar in diverse zithoogtes, die het mogelijk maken om uw stijl van leven en eten (en drinken, natuurlijk) naar eigen inzicht in te vullen.

Helemaal bovenaan staat de Malibu van Jan te Lintelo die het merk al eerder introduceerde.