Marcello Ziliani ontwierp voor S-CAB de Lisa, een stoel die inmiddels uitgegroeid is tot een moderne klassieker. Dat deze stoel niet alleen thuis maar ook in horecaprojecten gewild is bewijst de toepassing van Lisa in een aantal bekende restaurants in Milaan. De foto’s zijn van Carlotta Coppo.

Memà Cafè, Osteria Memà en Memà Champagnerì zijn alledrie ontworpen door architect Simone Fantoni die het eiland Sicilië als uitgangspunt nam voor zijn ontwerpen. Warme kleuren, de architectuur van de Noormannen, de Arabische geluiden, de sfeer en de energie van de stegen van Palermo en Catania. Een sfeer die die hele dag door kleurt, van ontbijt tot diner en de borrel daarna, met smaken die zowel aards als haute cuisine zijn. Met de gastvrijheid die alleen een Italiaanse moeder kan geven (vinden vooral Italianen zelf) en Memà is dan ook Siciliaans voor moeder.

De Lisa, die beelden oproept van de jaren 50 en 60, is een van de verbindende elementen in de inrichting van deze drie restaurants die alledrie een andere smaakbeleving en eigen sfeer hebben. Het frame van de stoel is een dun buizenframe in een satijngouden afwerking met warm, dun leer en groen fluweel als stoffering van de zitting en de rugleuning.  Deze combinatie past niet alleen bij de inrichting van de drie gelegenheden maar ook bij wat er wordt geserveerd.

Sinds 2018 heeft de Lisa een groeiend succes gekend dankzij de hoge mate van comfort en de maxinale mogelijkheden tot individuele aanpassing.  Een retro charme die doet denken aan thuis (als je een Italiaan bent, waarschijnlijk), de rugleuning die licht gechuimd is en de rug omarmt zorgt voor een perfect comfort, zowel thuis als op restaurant (zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen). Simone Fantoni’s interior design past bij de gedachten van de oprichter van de restaurants, Paolo Sassi, en zijn land (preciezer gezegd Caccamo, zijn geboorteplaats, en Cefalù, de betoverende kustplaats vol geschiedenis, modern uitgaan en schoonheid waar Sassi is opgegroeid. De beste mojito’s van het eiland en een prachtige kathedraal, maar dit terzijde). De medewerkers en de ruimten zijn als een grote familie die weten hoe ze ieder moment van de dag speciaal kunnen maken en de gasten altijd welkom laten voelen. Ach ja, de Italianen en hun lyrische persberichten…