Pure Talents Contest is de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor jong talent van meubelbeurs imm Cologne. Nieuw voor de komende editie (14-20 januari 2019) is dat de wedstrijd zal worden opgeluisterd door de LivingKitchen Selection: een keuze uit (met name) compacte keukens met electronisch gestuurde functies in het kader van de beurs LivingKitchen die tegelijk gehouden wordt met de meubelbeurs. Het onderdeel krijgt ook een eigen award. Opgeven voor de Pure Talents Contest kan nog tot 14 september. Deelname is gratis.

Praktische woonaccessoires en stoffen om te laten zien. Meubelen waar mensen over praten. Verlichting waar men met open mond naar staart. Minimalisme (men is voor of tegen) en prachtige voorwerpen die tot nadenken stemmen. Intelligente oplossingen voor opbergen en duurzame producten die de wereld veranderen. Dit zijn voorbeelden van de inzendingen die we bij Pure Talents kunnen verwachten.

Dit jaar was de 15e editie van de ontwerpwedstrijd met een recordaantal deelnemers (671) uit 53 landen. Design studenten en recent afgestudeerden (tot 3 jaar na hun afstuderen) kunnen tot 14 september hun inzending opsturen. Net als in voorgaande jaren zal een internationale jury de 20 beste ontwerpen uitkiezen. De genomineerden keijgen de kans om hun prototypen te tonen tijdens de beurs in een speciale tentoonstelling. Volgens de organisatie een unieke kans om op een internationaal podium aan bezoekers, fabrikanten en media hun werk te laten zien. Uit de groep van 20 kiest de jury 3 winnaars op de dag dat de beurs van start gaat.  De prijsuitreiking vindt plaats tijdens The Stage, een lezingenprogramma op 14 januari. Naast een oorkonde ontvangen de winnaars een bedrag van 6.000 euro.

Business as usual in 2019? Niet echt, aldus de organisatie. De wedstrijdvoorwaarden zijn nu gunstiger voor jonge ontwerpers. De ingezonden voorwerpen kunnen uiteenlopen van productierijpe modellen tot visionaire concepten. En de LivingKitchen Selectie is dus nieuw: de organisatie verwacht inzendingen voor compacte keukens in een stedelijke omgeving en innovaties in e-technologie.

De jury bestaat dit jaar uit designer Rianne Makkink (Studio Makkink & Bey, Rotterdam), Suvi Saloniemi (hoofdconservator van het Design Museum Helsinki), Wilfried Lembert (directeur van Minimum Einrichten GmbH, Berlin), Johannes Hünig (redacteur van IDEAT Magazine, Hamburg), samen met de designers Sebastian Herkner (Offenbach) en Cristian Zuzunaga (Barcelona).

Inschrijven en extra info: www.imm-cologne.de/puretalentscontest