Veel van mijn inspiratie komt voort uit kennismakingen met het onbekende, wat ik vervolgens weer vertaal in mijn interieurontwerpen. In mijn maandelijkse column voor Interior Business Magazine wil ik je graag meenemen op reis naar bijzondere inspiratiebronnen die ik tegenkom tijdens mijn reizen. Deze maand wil ik je laten kennismaken met een verborgen schat qua interieur én kunst in het pittoreske Santa Maria a Monte in Italië.

Deze zomer doe ik een Vespatour door Toscane, beginnende in Florence. In Santa Maria a Monte, een van mijn bestemmingen tijdens deze tour, staat de gastvrije Laura me al op te wachten bij de deur van het appartement Art Suite Gallery als ik aan kom rijden op mijn Vespa. Laura maakt me op charmante manier wegwijs in het appartement. Bij het openen van de voordeur hoor ik zachte jazzmuziek op de achtergrond en zie ik de kaarsen boven aan de trap al branden. Via een trap word ik meegevoerd naar de eerste verdieping en valt mijn oog direct op het glimmende keukenblok in het verder serene en ingetogen interieur. Het kleine keukenblok is gemaakt van spiegels die je aan de bovenkant open kan schuiven waardoor er een spoelbak en gasfornuis onder vandaan komt. De koelkast, oven en overige benodigdheden zijn weggewerkt achter push-to-open kastjes.

Overal waar ik kijk, hangt of staat een inspirerend kunstobject en ieder meubelstuk is ook een waar kunstobject op zich. De kamer is verder opgedeeld in vier ruimtes die allen een open verbinding met elkaar hebben. In de tweede ruimte ligt een zacht en comfortabel kleed en staat er een roosvormige fauteuil van Edha. De ruimte ernaast is de slaapkamer en wordt gevuld door het grote ronde bed van Edha. De badkamer vind ik een fijne verrassing. De wasbak is gemaakt van een oud olievat en de kraan is een eenvoudige ‘roestige’ stevige stang vanuit het plafond. De wanden zijn rauw afgewerkt, met de bouwstenen nog zichtbaar. Het geheel levert een bijzonder fraai plaatje op. De weldoordachte basisverlichting in het appartement geeft het geheel een hele fijne intieme sfeer.

Dit appartement spreekt mij aan en inspireert omdat het een totaalbeleving biedt die tot in de details is uitgewerkt. Het is de combinatie van kunst, de charme van de oudheid van het pand, de weldoordachte inrichting alsook de gastvrijheid én de liefde die voelbaar is, die van deze B&B voor mij een onvergetelijke ervaring maken.

Mariska Jagt van Studio Mariska Jagt heeft een duidelijke eigen signatuur. Ze werkt als interieur designer op zowel de residentiële als de projectmarkt en ontwikkelt momenteel een eigen meubellijn. Haar persoonlijkheid en smaak en haar visie op wonen, werken en leven zijn in al haar werk terug te zien. Sinds juli is Mariska columnist voor Interior Business. In de columns deelt ze haar inspiratie voor wonen en leven.

Founder | Creative Director Studio Mariska Jagt