Meble Polska – de grootste meubelvakbeurs in Centraal en Oost-Europa- bevestigde haar sterke positie op de wereldmarkt met de afgelopen editie, aldus de organisatie. Van 20 tot en met 23 februari vond deze editie plaats in Poznan en trok bezoekers uit bijna 70 landen en het merendeel kwam van buiten Polen.

De onzekere economische situatie in de meubelindustrie in sommige markten die belangrijk zijn voor de Poolse export betekent dat de organisatie van te voren niet gerust kon zijn op een goed resultaat van deze beurs. “Hoewel de voorregistratie liet zien dan er veel interesse was om te komen was het pas na de eerste dag dat we tegen elkaar konden zeggen: ja, er zijn veel bezoekers gekomen”, aldus Józef Szyszka, directeur van de Meble Polska beurs. Uiteindelijk kwam het totale aantal bezoekers uit op 14, 325 personen wat een toename van 4 procent inhoudt in vergelijking met vorig jaar. Het aandeel buitenlandse bezoekers nam ook toe, tot 54 procent.

De grote interesse voor de beurs onder buitenlandse inkopers is niet een grote verrassing omdat Polen nog steeds een toonaangevend meubel producerend land is. Ieder jaar komen er tienduizenden inkopers van grote keten van over de hele wereld op de beurs af. Deze keer kwamen ze uit 68 verschillende landen van buiten Polen. Iets meer dan 18 procent kwam uit Duitsland (een stijging ten opzichte van vorig jaar), de Tsjechische bezoekers komen in aantal op plaats twee gevolgd door Litouwen, Roemenië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Slowakije, Hongarije en Letland. In iets mindere mate waren er bezoekers uit de Verenigde Staten, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi Arabië. Vanwege het conflict in Gaza waren er een stuk minder bezoekers uit Israël  De organisatie vindt het leuk om zoveel mogelijk exotische landen te vermelden van waaruit bezoekers naar Poznan kwamen, hier volgen er een paar: Argentinië, Frans Guyana, Kazakhstan, Mauritius en Oezbekistan. Maar ook de gebruikelijke gasten uit India en China liepen natuurlijk rond in Poznan.

Wat is het toch met beurzen en vierkante meters die verkocht zijn willen vermelden? Dit doen ze toch echt alleen maar voor elkaar, net als voetballers die opscheppen over hun liefdesleven. Maar goed, 600.000 vierkante meter was gevuld tijdens de beurs, verdeeld over 7 hallen en ingedeeld naar Home Decor, secret rooms (dat klinkt wel heel verdacht) en hal 8 voor de meubelen met gestoffeerde meubelen, meubelen uit massief hout en uit MDF, stoelen, tafels en matrassen. De exposanten kwamen uit (komt weer een landenrij): China, Tsjechië, Denemarken, Nederland, Litouwen, Letland, Moldavië, Duitsland, Roemenië, Servië, Slowakije, Turkije en Oekraïne. De organisatie hoopt dat de beurs nog meer een hub voor de regio gaat worden, het feit dat ze zichzelf nog niet helemaal zien als een instituut getuigt van eerlijkheid en ambitie.

Op de Home Decor Interior Design Fair die tegelijkertijd wordt gehouden waren 335 bedrijven uit 15 landen aanwezig met wand decoratie, verlichting, stoffen, keramiek en andere decoratieve elementen. Meble Polska reikt ook prijzen uit en de winnaars dit jaar waren er 12. Uit dit gezelschap heeft iedereen tot 20 maart de tijd om een publieksfavoriet te kiezen voor een extra award. Het kost veel ruimte om deze allemaal met naam en toenaam te benoemen maar de online link is deze: detailed descriptions and photos of the awarded products >>>

De jury gaf nog extra prijzen aan de Tiny Sofa (ook een van de reguliere award winnaars) van fabrikant WAJNERT MEBLE Sp. z o. o. Ook de Gerro tafels van Mebella kregen een onderscheiding: de Eco Prize.

De volgende editie van Meble Polska is van 25 tot en met 28 februari 2025