De Britse ontwerper Tom Dixon voelt zich persoonlijk betrokken bij het zoveel mogelijk hergebruiken van grondstoffen en materialen. Zijn nieuwste meubel, de Hydro Chair, maakt deze week zijn debuut in Milaan en bestaat uit aluminium dat volledig recyclebaar is.

De Hydro Chair is vernoemd naar en mede ontwikkeld door een grote aluminiumproducent. Het materiaal wordt onder zeer hoge druk opgeblazen en in de gewenste vorm gegoten, het zogenaamde Superplastic Forming proces. Daarna wordt het door robots met lasertechnologie uitgesneden. Deze techniek stamt uit de auto-industrie, waardoor er vormen kunnen worden gemaakt die eerder nog niet mogelijk waren.

De stoel is er in een gelimiteerde oplage van 300 genummerde en gesigneerde exemplaren (exclusief te koop via tomdixon.net), ter viering van 60 jaar Salone del Mobile in Milaan. De stoelen worden in Canada gemaakt door een subcontractor van Tesla. Omdat de stoel geheel uit aluminium bestaat kan deze volledig gerecycled worden. De Hydro Chair is licht (zoals de ontwerper hieronder demonstreert), maar zeer stevig.