‘Wij nemen interieurontwerpers graag werk uit handen’

OCCO verandert met een digitale designtool de wereld van interieurontwerpers en architecten. In thuisland Estland is het bedrijf al jaren succesvol met het aanbieden van service op het gebied van ontwerpen. Nu is Nederland aan de beurt.

Op dit moment werkt OCCO in Nederland vanuit co-working hub ZOKU in Amsterdam, vanaf april 2021 staat de opening van een eigen showroom gepland. Iela Chau zal OCCO in Nederland gaan leiden. ‘Als brand manager van OCCO in Nederland, ben ik met allerlei professionals in de designwereld betrokken, op zoek naar punten waarin we elkaar kunnen versterken. Ik kijk er enorm naar uit om de digitale tool te introduceren, als sleutel naar ongetwijfeld veel mooie projecten in Nederland.’

Iela Chau, brand manager OCCO Nederland

Meer dan vijfhonderd Europese meubel- en designmerken hebben zich inmiddels aangesloten bij de designtool. Merken als Bolia, Foscarini, Tom Dixon, Noti, Calligaris maar ook het Nederlandse Fest Amsterdam delen hun data – van modellen, foto’s, tot kleuren, stoffen, uitvoeringen én prijzen – in hun samenwerking met OCCO.

Ontwerpers en architecten hebben zo in één keer toegang tot een enorm aanbod aan opties: van vloerkleden, tot zitmeubels en verlichting. Veel interieurontwerpers en architecten in Estland zien de meerwaarde van de designtool. Voor hun projecten werken ze met OCCO, zodat ze toegang hebben tot een enorm reservoir aan actuele mogelijkheden: direct inzetbaar in hun digitale ontwerptekeningen én met actuele prijzen voorhanden. ‘Onze digitale tool vereenvoudigt het werkproces van de interieurarchitecten en -ontwerpers en bespaart hen veel tijd’, legt mede-oprichter Paul Veetõusme uit. ‘Zo kunnen ze nog meer service bieden aan hun klanten. Maar het belangrijkste is toch wel: op deze manier hebben ze meer tijd voor wat echt onderscheidend is, het creatieve proces.’

Oprichters Paul Veetõusme en Ander Sõõrumaa besloten in 2016 de krachten te bundelen. Hun ervaring in vastgoed, techbedrijven en het succesvol opzetten van internationale bedrijven, kwam hen goed van pas bij de startup van OCCO. ‘Ik geloof echt dat OCCO een verschil kan maken en de interieurindustrie ten goede verandert, opener en klantvriendelijker maakt’, stelt Veetõusme.

Na vier jaar pionieren is OCCO uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met 32 medewerkers en twee showrooms in Tallinn. Ook heeft OCCO kantoren ingericht voor onder andere Takeda, Kone, PriceWaterhouseCoopers, Nasdaq, Bolt, Pipedrive, Skeleton Technologies, en Confido Medical Center.

OCCO won in 2020 de SEB Bank Innovation Center’s Growth Program, bedoeld voor ambitieuze bedrijven die nieuwe en innoverende manieren weten aan te boren om te groeien. Nu is het tijd om de vleugels verder uit te slaan. ‘Onze droom en ons doel is dat onze digitale tool over een paar jaar overal ter wereld wordt gebruikt’, aldus Veetõusme.

Paul Veetõusme

Ander Sõõrumaa

Estland, parel aan de Finse golf: Fris, ondernemend en creatief

Het is is er in de zomer maar liefst 19 uren per dag licht. Die overdaad aan zon zou de reden zijn dat de Esten zo goedlachs en opgeruimd van aard zijn. De 1,3 miljoen inwoners van Estland, in een land dat ongeveer net zo groot is als Nederland, zijn van nature geëmancipeerd en bijzonder ondernemend. Skype is er uitgevonden, net als World Clean Up Day, en dat zullen ze je zeker met trots vertellen. Net als het feit dat ze in hoofdstad Tallinn naar verhouding het hoogste aantal ‘unicorns’ (startups die meer dan een miljard dollar waard zijn, red.) tellen: 5 op de 450.000 inwoners. Estland is een innovatieve digitale maatschappij, en het eerste land waar je – sinds 2005 ektronisch kon stemmen. De Esten kunnen zelfs op afstand met hun ID-card documenten ondertekenen en iedereen die dat wil, kan zich inschrijven als e-resident van het land.

Klik hier voor de OCCO teaser!