Van 9 tot en met 14 april 2019 wordt in het Palazzo Francesco Turati voor de vierde keer Masterly gehouden. Masterly is een jaarlijks evenement waar Dutch Design en ambacht centraal staan, gehouden in een Milanees paleis in de binnenstad. Volgend jaar krijgt het evenement dus voor de vierde keer een vervolg.

Masterly – The Dutch in Milano is een iniatief van Uniquole, het evenement wordt in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade in Italie, het consulaat-generaal in Milaan en de Milanese Kamer van Koophandel georganiseerd. Masterly biedt een verzameling van Nederlands design tijdens de Salone del Mobile in Milaan. De locatie ligt op een steenworp afstand van de Duomo. Nederlands ontwerpers en bedrijven presenteren rondom de Grand Courtyard en in de historische zalen van het Palazzo stijlvolle imago statements. Het is een jaarlijkse must see in het Italiaanse designmekka.

Masterly is een afgeleide van Meesterlijk, een Amsterdamse (en Haagse) beurs die draait om ambacht en design. Het Nederlandse design trekt internationaal veel aandacht, zoveel is bij eerdere edities wel gebleken. Interior Business was er dit jaar bij, zie de foto’s hieronder.

Masterly is niet alleen meer voor de zelfstandige designer, ook grote namen als Moooi, Leolux, Royal Delft en Piet Hein Eek sloten zich eerder al aan. In 2018 liet Masterly bovendien een vijfsterren hotelconcept zien in het paleis, ingericht met werk van de deelnemers. Ondanks het feit dat Masterly alweer een aantal jaren vaste prik is tijdens de beurs van Milaan, is de formule niet vastomlijnd. De organisatie laat weten dat het gezien moet worden als een levend organisme dat jaarlijks groeit en evolueert. Die vernieuwing is onderdeel van Dutch Design. Masterly definieert het Nederlandse aspect aan de hand van innovatieve projecten en producten die problemen aanpakken in zowel de sociale, technische als klimatologische hoek, via een artistieke, culturele en ambachtelijke tradities.

Drijvende kracht achter Masterly is Nicole Uniquole. Wie binnenstapt in het palazzo loopt het best meteen door naar de binnenplaats, waar duizenden gekleurde tulpen staan tussen het buitenmeubilair van Borek. Enkele namen van verdere deelnemers: Edward van Vliet (die ook voor Leolux aan de slag is), Moooi Carpets, Gardelux, Jee-O en meer. Ontwerpers als Bibi Smit, Ruben van Megen en Carina Riezebos hadden ook een plaats in het paleis.