Eerder was de presentatie al te zien tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven. Nu slaan de zes Nederlandse interieurmerken opnieuw de handen ineen tijdens imm cologne. In de gezamenlijke presentatie Future > Factory > Furniture in hal 4.2 nemen Arco, CS Rugs, Gelderland, Label van den Berg, Lande Family en Leolux hun verantwoordelijkheid om een ambitieus doel te verwezenlijken: verduurzaming van de leefomgeving.

Om de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan te gaan, is het noodzakelijk voor interieurmerken om verder te kijken dan hun eigen bedrijf. “Alle zes de partijen die deelnemen in de presentatie hebben individueel al grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid”, vertelt Hans Filippini, CCO van Leolux en een van de initiatiefnemers van de deelname. “Denk aan het borgen en controleren van de herkomst van materialen en het opwekken en verantwoord gebruiken van energie. Maar er is meer nodig om de verduurzaming van onze leefomgeving op het hoogst mogelijke niveau te brengen. En dat is wat we met deze samenwerking willen bewerkstelligen. Daarom wordt deze presentatie ook geen trotse voorstelling van hoe goed we bezig zijn, maar juist een open vraagstelling, waarin we de uitdagingen die er liggen benoemen en iedereen uitnodigen om deze zoektocht samen te ondernemen. En de komende jaren blijven we verslag doen van de progressie die we boeken.”

Voor de bezoeker van imm cologne wordt het onderwerp vanuit drie perspectieven benaderd. ‘Factory’ belicht de huidige productiewijze en de problemen die daarbij komen kijken. ‘Furniture’ toont de producten zelf, met hun grondstoffen. Onder de noemer ‘Future’ worden verscheidene sustainable alternatieven getoond, zoals bioschuim, traceerbaar leer en duurzame wol. De bezoeker wordt uitgedaagd om met de exposanten het gesprek aan te gaan, aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s die (letterlijk) in de lucht hangen.

De presentatie Future > Factory > Furniture in hal 4.2 is vormgegeven door designstudio Overtreders W uit Amsterdam. Deze ruimtelijk ontwerpers hanteren een filosofie van duurzaam design die uitstekend bij het initiatief past. Zij ontwikkelden een overkoepelend concept, waarin de individuele merken weliswaar benoemd worden, maar de gemeenschappelijke doelen en uitdagingen centraal staan.

De deelnemende partijen:

Arco – https://www.arco.nl/

CS Rugs – https://www.csrugs.com/nl/

Gelderland – https://www.gelderlandgroep.com/

Label van den Berg – http://www.label.nl

Lande Family – https://www.landefamily.nl/

Leolux – https://www.leolux.nl