Een maand geleden lanceerde &Tradition het nieuwste Pavillion bureau ontworpen door het duo Anderssen & Voll uit Oslo: een slank en compact meubel bedoeld voor op kantoor en thuis. Dit bureau sluit aan op de nieuwe wijze waarop we over werken zijn gaan denken dankzij de pandemie. Een werkplek die er ook mooi uitziet is belangrijker dan ooit. 

“Het uitgangspunt van het ontwerp was een klein bureau dat op zichzelf kan staan, tegen een wand of in paren of groepjes”, aldus Torbjørn Anderssen en Espen Voll. Ontworpen aan het begin van 2020 was het aspect thuiswerken al meegenomen in het design van deze nieuwe AV17 variant. Deze heeft een paneel rondom het blad dat zorgt voor een visuele afscheiding. “Het is een lage rand maar signaleert toch: hier wordt geconcentreerd gewerkt”, aldus het duo. 

De pandemie zorgde voor een prominente positionering van home office meubilair en voor de ontwerpers was deze toevoeging aan het Pavillion programma een logische stap. “Het thuiskantoor is niet langer een bij elkaar gezochte verzameling van goedkope meubelen maar een centraal deel van het interieur van nu en morgen. We hebben dus kwaliteitsproducten nodig om de taak als kantoormeubilair functioneel en esthetisch te kunnen vervullen.” De fabrikant stelt dat de productiviteit thuis ook omhoog gaat met kwalitatief goed meubilair.

 

Maar de AV 17 is vooral voortborduren op de eerdere modellen uit de Pavillion lijn, gebaseerd op de meubelen uit het historische Langelinie Paviljoen in Kopenhagen. Dit paviljoen aan het water werd meerdere keren verwoest voordat het in de jaren 50 opnieuw werd opgebouwd door architecten Eva en Niels Koppel. Een kubus met veel ramen in minimalistische lijnen. Voor de Noorse ontwerpers een inspiratiebron, voor het eerst terug te zien in de Pavillion stoel die zij hebben ontworpen voor &Tradition. De luchtige lijnen van deze stoel keren terug in het bureau. Een rechthoekig blad, gebogen metalen buizen die uitmonden in poten: organisch, lichtvoetig en vloeiend zijn de kenmerken die men aan het bureau (en de stoel) kan geven. Tijdloos en tegelijk duidelijk Modernistisch.

Zowel de AV 16 (zonder paneel rondom het blad) als de AV 17 bestaan uit linoleum, staal en houtfineer en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Chroom voor de poten is een optie en geven de combinatie van licht hout en een bleek uiterlijk een nog meer uitgesproken Scandinavisch karakter. Helaas is er nog geen foto beschikbaar van de AV 17…