De stand van de woonbranche economische barometer is in juni gestabiliseerd. De barometer sloot de maand juni af op een stand van 3,1. Dat is een halve punt lager dan in de voorgaande maand. Net als in de voorgaande maand laten, met uitzondering van de cijfers over de woningmarkt, alle deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd een verbetering zien. De overspannen woningmarkt zorgde er in juni voor dat de barometerstand geen sprong omhoog maakte.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand mei 2021 uitgekomen op 15,8. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in mei een groei van de omzetwaarde van 15,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume nam met 11,9 procent toe. Ook ten opzichte van de voorgaande maand is er sprake van een fraaie verbetering.

%

De index van de omzetontwikkeling mei 2021

%

De index van de omzetontwikkeling april 2021

Consumentenvertrouwen in mei 2021

Consumentenvertrouwen in juni 2021

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten was in juni 2021 minder negatief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -3, tegen -9 in mei 2021. Consumenten waren in juni minder negatief over de economie dan in mei. De deelindicator economisch klimaat ging van -24 naar -12. Consumenten waren positiever over het economische klimaat in de komende twaalf maanden, over de economie in de afgelopen twaalf maanden waren ze minder negatief. De koopbereidheid kwam in juni uit op 3, tegen 1 in mei, en lag daarmee voor het eerst op een hoger niveau dan vlak voor de uitbraak van de coronacrisis. Daarnaast vond men de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in mei.

Producentenvertrouwen
In juni 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw verbeterd. Het producentenvertrouwen ging van 8,8 in mei naar 11,5 in juni, aldus het CBS. Dit is het hoogste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985. De ondernemers in de industrie waren in juni vooral positiever over hun orderpositie. Het oordeel lag op het hoogste niveau sinds 1985. Ook waren ze optimistischer over de toekomstige bedrijvigheid dan een maand eerder. Het oordeel over de voorraden gereed product was echter minder positief. De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie en in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in juni het meest positief. In deze laatste branche steeg het vertrouwen ook het sterkst.

Producentenvertrouwen mei 2021

Producentenvertrouwen juni 2021

Verkochte woningen in mei 2021

Woningmarkt
In mei 2021 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 16.126 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 12,1 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van april werden er in mei 14,9 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van 0,5 in mei gedaald naar -12,1 in juni. Dat is een forse daling ten opzichte van de voorgaande maand. Ook in mei was er al sprake van een flinke daling ten opzichte van de voorgaande maand.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.