Bamboo Import Europe – de grootste importeur en verkoper van bamboe(producten) voor consumenten in de Europese Unie – heeft nieuwe eigenaren. Investeringsmaatschappij 5square heeft samen met de familie Van Beuningen en Casper de Nooijer alle aandelen verworven.

Bamboo Import Europe koopt zijn producten rechtstreeks bij de bron – onder andere in Azië, Zuid-Amerika en Europa – en verkoopt online en vanuit het magazijn in Beverwijk aan voornamelijk particulieren. Duurzaamheid staat centraal binnen de organisatie. Zo is de volledige supply chain per saldo CO2-negatief. Van leveranciers wordt bovendien verwacht dat zij bamboeboeren eerlijke prijzen betalen voor hun grondstoffen. Casper de Nooijer (foto hieronder), die eerder management- en bestuursfuncties vervulde bij onder meer Heineken, PwC en Audax, is de nieuwe CEO.

Bamboo Import Europe liet de afgelopen jaren een aanzienlijke omzetgroei en potentie zien. Pim van der Eng en Sandra Bonne, oprichters en voormalige directieleden van Bamboo Import Europe: “In 2010 zijn wij begonnen met het verkopen van bamboeproducten onder de naam Bamboe Bouw Nederland, in 2016 is daaruit Bamboo Import Europe ontstaan. Dankzij trouwe klanten, partners en een sterk team staat er nu een solide organisatie. Daar zijn wij dankbaar voor en trots op. Het verder opbouwen van het bedrijf laten we vol vertrouwen over aan de nieuwe eigenaren.” Het is de ambitie om de omzet de komende jaren te gaan verdubbelen. Op dit moment zijn er 14 verkooppunten in Europa. De onderneming is Europees marktleider op het gebied van bamboeproducten voor in de tuin en breidt het assortiment – dat momenteel uit ongeveer 300 verschillende producten bestaat – gestaag uit met producten voor binnen. Het grootste deel van de omzet wordt vooralsnog gerealiseerd in Nederland en België.

Casper de Nooijer: “Er is in Europa een grote, stijgende vraag naar kwalitatief hoogwaardige bamboeproducten. Wij zien verschillende groeikansen, waaronder geografische expansie, uitbreiding van het assortiment en optimalisatie van de supply chain. Dit is een ijzersterke onderneming met veel potentieel. Samen met het ervaren team gaan we dat de komende jaren optimaal benutten.”

Van oudsher speelt corporate social responsibility een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering van Bamboo Import Europe. De volledige toeleveringsketen – van teelt tot toepassing – is per saldo CO2-negatief. Daarnaast is het een doelstelling om bamboeboeren in staat te stellen een redelijk inkomen te verwerven met bamboe, ook om te voorkomen dat zij overgaan tot ontbossing om commerciële gewassen te planten. De Nooijer: “Duurzaamheid blijft een essentieel onderdeel van onze groeiplannen. Expansie – in welke vorm dan ook – gaat niet ten koste van de zorg voor mens en planeet. De oprichters zijn deze onderneming gestart vanuit de ambitie om een groen en duurzaam alternatief te bieden voor bouwmaterialen als hardhout en teakhout. Die ambitie deelden zij met hun toenmalige counterpart in Colombia, Stephane Schröder. Het is nog steeds een uitstekend uitgangspunt, dat enorme groeikansen biedt.”

www.bambooimport.com/nl