Het Amsterdamse bedrijf Occony produceert circulair meubilair. Dat is een claim waar veel fabrikanten mee rondstrooien, maar in dit geval neemt de producent de verantwoordelijkheid over alle grondstoffen in de gehele keten en mag worden aangesproken wanneer iets onduidelijk is wat betreft de herkomst.

De collectie van Occony bestaat uit tafels, kasten en houtfineer en stoelen met een fineer afwerking of in een gestoffeerde uitvoering, allemaal gemaakt uit biologisch afval en met name gericht op werkplekken. Maar de Kami vergadertafel past bijvoorbeeld eigenlijk in elk interieur. Deze tafel is er in versies voor 3-5, 6-8, 8-12 personen en er is een model uit drie segmenten die kunnen worden samengekoppeld, genaamd Pebble (vanwege de kiezelvorm van het blad, zie hieronder). Kami is overigens Japans voor papier en dat is het materiaal van deze tafelserie.

Lokaal afvalpapier wordt gerecycled en vormt de basis van Kami. De bladen en randen van deze lichtgewichttafels worden daarna afgewerkt met een FSC fineerlaag (essen dosse of eiken dosse). Deze materialen kunnen na de levensduur van de tafel opnieuw worden gebruikt, tot bijna in het oneindige. Vandaar dat Occony ook de volgende waarden meegeeft aan Kami: voor 97 procent recyclebaar, repareerbaar, lokale grondstoffen en lokaal gemaakt, vrij van vluchtige organische stoffen (VOS) en het basismateriaal is Cradle2Cradle gecertificeerd. Het fineer is voorzien van een watergedragen lak. Aansluitpunten en kabelgoten kunnen in overleg worden aangebracht. Kami is er in diverse kleuren.

Het bedrijf heeft een uitgebreide mission statement over circulair produceren, het besparen van grondstoffen, transparantie en verantwoordelijkheid maar kijkt ook verder dan de eigen producten: duurzame steden en gemeenschappen, verantwoorde productie en consumptie en het actief terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen staan hoog op de agenda. Kijk op www.occony.com