Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning. Daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Tijdens de Dutch Design Week 2020 presenteren zij ‘The Exploded View’. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Dit unieke project laat de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen zien. Forbo Flooring sponsort The Exploded View met een CO2-neutraal geproduceerde en volledig natuurlijke Marmoleum Cookie-vloer en duurzame Allura Ease loslegtegels.

The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat? Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytel’-installatie. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations.

In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouw vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijk gebruikt worden in de bouwwereld. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productiecirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq.

‘’Daarnaast tonen we onze zoektocht naar de toekomst van wonen. We vragen ons samen met de bezoeker af hoe we gaan wonen in de nabije toekomst. Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld. Dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen”, aldus Lucas De Man, ook van Biobased Creation.

Gedurende nog minimaal twee jaar werken ontwerpers en pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen samen aan deze nieuwe perspectieven voor een  duurzamere ontwerp-, bouw- en woonomgeving, onder de naam Embassy of Circular & Biobased Building. Biobased Creations, nu curator van deze Embassy, is ook initiatiefnemer en ontwerper van ‘The Growing Pavilion’. Een paviljoen gemaakt van experimentele biobased materialen dat tijdens Dutch Design Week 2019, als onderdeel van de Embassy of Circulair & Biobased Building, meer dan 75.000 bezoekers trok en momenteel genomineerd is voor verschillende internationale prijzen waaronder The Dezeen Awards.

De Dutch Design Week vindt online plaats van 17 tot en met 25 oktober 2020. Tijdens deze week wordt The Exploded View getoond op www.ddw.nl. Naast een virtuele tour door het Exploded View huis vind je hier diverse artikelen, video’s, een 3d-online model, een praatplaat en podcasts en kun je zien welke online bijeenkomsten er vanuit de Embassy worden georganiseerd. Na de DDW reist de maquette door naar andere relevante bijeenkomsten en events, voor zover die doorgaan natuurlijk.