Eind vorig jaar maakte woonwinkel IKEA bekend na zeventig jaar te stoppen met het verspreiden van zijn papieren catalogus. Volgens het bedrijf werd de catalogus steeds minder gebruikt en weten klanten het bedrijf digitaal prima te vinden. Wie de catalogussen mist kan sinds kort terecht op een speciale website waarop alle exemplaren van de afgelopen decennia zijn door te bladeren.

De eerste officiële catalogus van het bedrijf verscheen in 1951, in een oplage van 285.000 exemplaren. Veel van de teksten in deze eerste editie werden geschreven door Kamprad zelf. Op dat moment had het bedrijf al besloten ook meubels te gaan verkopen tegen lage prijzen. Naarmate IKEA groeide werden de papieren catalogussen van het bedrijf steeds meer een begrip en de oplage nam naarmate het bedrijf verder groeide almaar toe. Op het hoogtepunt van de catalogus in 2016 werden er 200 miljoen exemplaren, in 69 verschillende versies, 32 talen en naar meer dan 50 markten verspreid. Het was daarmee het meest gedrukte en verspreide ‘boek’ ter wereld. In 2000 kwam de catalogus voor het eerst beschikbaar in zowel een gedrukte als een digitale versie. Ondanks de opkomst van het internet bleef de oplage hierna echter stijgen.

Eind vorig jaar werd dus een eind gemaakt aan de traditie. “Een emotionele, maar ook rationele beslissing”, aldus het bedrijf. Helemaal is de catalogus nog niet verdwenen, maar hij wordt dus niet meer verspreid. Wie een exemplaar wil kan in sommige winkelvestigingen een exemplaar ophalen of er een bestellen via de website.

De recent gelanceerde catalogus-website biedt nostalgici de mogelijkheid een blik te werpen op de modetrends van de afgelopen zeven decennia. Tegelijkertijd maken de boekwerken duidelijk hoe IKEA in de loop der jaren als bedrijf veranderde.

Klik hier voor de speciale website.