HET PUNTJE IS GEZET OP DE I VAN NIDUM

Vier jaar lang waren Lonneke van der Weyden en Aard Keijser van Keijser&Co met name gefocust op het transformeren van het monumentale Arsenaal in Grave naar het huidige Nidum. Een roerige periode met veel onverwachte ontwikkelingen voor het duo. Inmiddels is het project gereed en dat wordt gevierd met een grote huisshow van 2 tot en met 6 september. Lonneke over de lange weg naar dit moment: “We hebben flink wat obstakels moeten overwinnen, maar we zijn er sterk uitgekomen en we zijn trots op wat we hebben gerealiseerd. Nu is het tijd om ons weer volledig te focussen op de kern: de collectie en onze klanten, de dealers en architecten. Zij zijn dan ook extra van harte welkom begin september.”

In 2019 kochten Lonneke en Aard het rijksmonument, inclusief kazematten en een kapel, in de vestingstad Grave tussen Den Bosch en Nijmegen. Aard: “We wisten dat het een rijksmonument is, maar alle regels die daarmee samenhangen wanneer je wilt verbouwen waren toch complexer dan we hadden gedacht. Tijdens de verbouwing brak de pandemie uit, wat logischerwijs voor vertraging zorgde.” Lonneke: “We moesten in etappes opengaan omdat niet alles al af was. Het restaurant, Ovum, zouden we uitbesteden aan een horecapartner maar die trok zich terug vanwege de pandemie, hij moest nog drie andere zaken in de lucht houden. Aard en ik keken elkaar aan: Wat nu?” Het paar besloot zelf het restaurant te gaan runnen. “Nu zijn we dus ook restaurateur”, lacht Lonneke. Aard: “We hadden geen zin in een cateraar die hier zijn eigen feestje zou vieren of in een bekende naam die alleen maar exclusieve gerechten zou serveren. We dachten: we leggen de lat hoog, wat vinden we zelf fijn in een restaurant aan sfeer en gerechten en hebben van daaruit gezocht naar de juiste chef-kok. En die hebben we gevonden.”

“AARD EN IK KEKEN ELKAAR AAN: WAT NU?” HET PAAR BESLOOT ZELF HET RESTAURANT TE GAAN RUNNEN. “NU ZIJN WE DUS OOK RESTAURATEUR”, LACHT LONNEKE.

FOCUS
Vervolgens mocht Nidum open maar na een week moest het alweer dicht vanwege de laatste lockdown. Lonneke: “Ondertussen waren we weer hard bezig met het boetiekhotel op de bovenverdieping en toen ging de aannemer failliet.” Aard knikt: “Nog meer vertraging. We hebben een nieuwe partij gevonden, hebben er het beste van gemaakt en toen het af was keken Lonneke en ik elkaar aan en zeiden: wat hebben we nu eigenlijk allemaal niet gerealiseerd? Een meubelmerk dat zo’n mooi historisch complex koopt, opknapt, partners vindt om mee te doen, een schitterend restaurant met terras opent en nu ook een boetiekhotel heeft neergezet? Wie doet ons dat na?” Lonneke: “We stonden er tot dat moment eigenlijk niet bij stil hoe bijzonder dit is. Maar toen belde ik vervolgens een klant en zei: heb je die en die bank nog daar en daar staan in de showroom? De klant zei: die heb ik allang verkocht, weet je dat niet? Toen drong het pas tot me door: we waren zo opgeslokt door alle beslommeringen rondom Nidum dat we het contact met de collectie en de klanten een beetje waren kwijtgeraakt.” Aard: “Die focus willen we weer terug, want waar draait het in de basis om: het collectioneren en verkopen van onze maatwerkmeubelen. Nu kan dat eindelijk weer. Eigenlijk vinden we dat ook het leukste aan ons vak: het directe contact met mensen en samen enthousiast onze meubelen verkopen.”

OP DE KAART
“Nu kunnen we laten zien waar we vier jaar lang zo hard aan hebben gewerkt”, zo vervolgt Lonneke. “De bezoekers van Nidum kunnen nu de meubelen in een echte setting zien: in het restaurant en in de hotelkamers. Met de huisshow en de nieuwe collectie die we laten zien zetten we het bedrijf weer op de kaart, ook voor onszelf.” Over de nieuwe collectie, die bezoekers uiteraard zelf moeten komen bekijken in Grave, licht ze een tip van de sluier: “Er is een nieuwe collectie houten meubelen waarbij de toepassing van notenhout opvalt. Daarnaast worden er ook nieuwe modellen salon-, eetkameren bijzettafels gepresenteerd van metaal, steen, beton en hout. Gecombineerde materialen en met verschillende onderstellen, ook in brons en kopertinten. Kortom een geheel nieuwe en uitgebreide collectie! Er zijn hoe dan ook veel warme tinten in de nieuwe collectie. Wat zitmeubelen betreft blijven de ronde, organische vormen aanwezig, alles uiteraard in maatwerk leverbaar maar met de touch van nu.” Aard blikt nog even terug op de afgelopen periode en zegt: “We hebben het echt gemist, het bezoeken van klanten. We werden zo beziggehouden door dit prachtige project, de wereld ging gewoon door maar het ging een beetje aan ons voorbij. Nu openen we de deuren straks van onze vernieuwde showroom en zeggen: wees welkom! We stimuleren onze klanten ook om consumenten door te sturen naar Nidum, zodat ze de collectie in een andere setting dan in de winkel kunnen zien. Ze kunnen niets van ons merk rechtstreeks bij ons kopen, dat weten de dealers, maar deze sfeervolle, historische ruimte is een prima verlenging van hun showroom.”

“DE BEZOEKERS VAN DE HUISSHOW KRIJGEN EEN EXCLUSIEVE SNEAKPEEK VAN DE ZES SUITES VAN NIDUM BOETIEKHOTEL.”

NIDUM BOETIEKHOTEL
Met het restaurant en het hotel biedt Nidum bovendien een mooie gelegenheid voor dealers om consumenten te bedanken of aan zich te binden, aldus Lonneke: “Bied je klant een diner aan, eventueel met een overnachting. Het is een perfecte locatie voor customer relations, ook vanwege de aanwezigheid van onze partners in het complex. Het is een gezelschap dat elkaar goed aanvult: van koffie tot gietvloeren, van verlichting tot parketvloeren en open haarden. Alles is te zien in de showrooms van de partners en in het restaurant en in de hotelkamers.” Aard: “We hebben een goede, hechte ploeg partners in Nidum die ons vanaf de eerste dag heeft ondersteund.” Tijdens de huisshow krijgen bezoekers ook de unieke kans om alvast een sneakpeek, een kijkje te nemen in de zes suites van Nidum Boetiekhotel. Het designhotel is gevestigd op de bovenste verdieping van het Arsenaal en de kamers zijn ingericht door verschillende gerenommeerde Nederlandse interieurontwerpers, waardoor ze elk hun eigen uitstraling hebben. Lonneke: “Het unieke van Nidum Boetiekhotel is niet alleen dat gasten kunnen overnachten in een monument, maar ook dat het volledig is ingericht met de partners van Nidum. De bezoekers van de huisshow kunnen de zes suites bewonderen zonder een overnachting te boeken.”

VERRASSEN
Het Arsenaalcomplex is zo ruim opgezet dat er nog ruimten zijn die niet zijn ingevuld. Lonneke hierover: “Dat komt op dit moment goed van pas voor het presenteren van onze nieuwe collectie. Mocht zich alsnog een nieuwe partner aandienen waarvan wij vinden dat deze iets toevoegt aan Nidum dan kunnen we zo plaats maken voor deze partij, daar zijn we heel flexibel in.” Aard zegt tot besluit: “Nu staat Nidum er zoals we het in gedachten hadden destijds, met de puntjes op de i. Nu richten we ons eindelijk weer volledig op de klanten. Onze oudste zoon Julius gaat ook mee de weg op om het vak van accountmanager te leren, we hebben er heel veel zin in om klanten weer te kunnen bezoeken. Het is eigenlijk te lang geleden dat we dat met volledige aandacht hebben kunnen doen en nogmaals: het is juist waar wij zo van houden. Maar eerst wil ik iedereen van harte welkom heten in Grave van 2 tot en met 6 september. Kom langs, geniet van een hapje en een drankje en laat je verrassen door Nidum en door de nieuwe collectie van Keijser&Co in een inspirerende omgeving die uitnodigt tot ontmoeten, eten, drinken en overnachten!”

Dit artikel stond in Interior Business Magazine editie 9-2023. Gemist?

Copyright
© 2023 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Interior Business Magazine.