De titel “Red Dot: Design Team of the Year” gaat dit jaar naar Phoenix Design met vestigingen in Stuttgart, Munchen en Shanghai. Begonnen in 1987 door Andreas Haug en Tom Schönherr, heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een toonaangevend internationaal designbureau. Op 9 juli ontvangt het Phoenix Design Team officieel de titel en de bijbehorende Radius trofee tijdens het Red Dot Gala in het Aalto-Theater in Essen, Duitsland.

Sinds de oprichting heeft Phoenix Design Team al een flink aantal prijzen gewonnen, waaronder 13 Red Dot: Best of the Best awards, de hoogste Red Dot onderscheiding. In de afgelopen 5 jaar won het bedrijf alleen al 41 Red Dots en 3 Red Dot: Best of the Best distinctions. Het is dus geen verrassing dat het bedrijf nu in zijn geheel met de neus in de prijzen valt.

“Phoenix is revolutionair in product design. Met producten die op elkaar aansluiten en zo een echt merk vormen hebben ze niet alleen de jury overtuigd maar ook mij persoonlijk. Ik wil hen van harte feliciteren met deze welverdiende onderscheiding”, aldus Professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van de Red Dot Award.

Tom Schönherr en Andreas Haug, Managing Partners en oprichters van de design studio, zijn zeer blij met het winnen van de prijs, waarvoor een bureau of een ontwerper zich niet kan opgeven: “Deze prijs is van groot belang voor het gehele team en is ook aan het gehele team te danken dat de afgelopen jaren voor de studio heeft gewerkt of dat nog steeds doet. Het is de allerhoogste onderscheiding voor designstudio’s en we zijn er dan ook zeer trots op.” Het bedrijf telt ongeveer 75 medewerkers en heeft ontworpen voor merken als Duravit, Hansgrohe, Loewe, Haier, Huawei, Trumpf, Viessmann, Vorwerk en Zeiss. Een bekend ontwerp is de “Care-O-bot 4” voor Fraunhofer IPA en Schunk. Deze service robot heeft zeer levensechte gebaren en uitdrukkingen en kan onafhankelijk navigeren, hindernissen herkennen en zonder hulp voorwerpen oppakken. De robot ontving een Red Dot Award in 2015. Op de foto de medewerkers van Phoenix Design.