Vandaag is de eerste dag van de Internationale Meubelbeurs IMM in Keulen. ‘Eigenwijs design verdient een stand die anders is’ aldus Claire en Roderick Vos, de artdirectors van Pode. De stand van Pode heeft een installatie met ‘wanden’ van speciaal ontwikkelde folie. ‘Wij zijn niet het merk voor de zoveelste standaardstand met standaardmeubels. Pode heeft een verhaal. We zijn kleurrijk en presenteren een complete lifestyle. Als artdirectors willen wij dat verhaal vertellen. Door de licht spiegelende werking van de folie voel je je op de stand onbespied en vrij. Dat past bij de sprekende ontwerpen. Dat maakt dit ontwerp tegelijkertijd uitnodigend en intiem’, aldus Claire en Roderick Vos, de artdirectors van Pode. Eenmaal binnen kun je in alle rust genieten van de drie nieuwe modellen die het Nederlandse designmerk toont.

Een daarvan is de compacte fauteuil Cabut van het Spaanse duo Clara del Portillo en Alex Selma, twee veelbelovende designers en oprichters van het merk Yonoh. De fauteuil is genoemd naar de grote-hoofden-maskers die gedragen worden tijdens de optochten in Valencia, de thuisbasis van Yonoh. In de hoofdsteun herkennen we het “grote hoofd”, waar Cabut naar is genoemd. Een opvallend detail is de bies, die helemaal doorloopt over de fauteuil. Cabut is leverbaar in alle leer- en stofkleuren van Pode, inclusief de gebreide stretchstoffen van Kvadrat, maar ook in combinaties.

Naast de Spaanse vormen van Cabut, brengt Pode de Bibo van Roderick Vos. De ontwerper, die al veel mooie producten voor de Pode-collectie heeft getekend, beschrijft zijn nieuwste creatie als een moderne interpretatie van de relaxfauteuil: ‘Ik heb heel lang geschaafd aan de perfecte vorm. Feitelijk is de fauteuil opgebouwd uit drie delen, maar samen vormen ze een geheel: een perfecte bolvorm, heel minimalistisch. Aan de achterzijde tenminste, want zodra je de fauteuil omdraait ontdek je de luxueuze zitting, als het ware gebeeldhouwd uit de ronde vorm’. De draaifauteuil Bibo vertegenwoordigt de fantasierijke kant van de Pode collectie. Door de kleur- en materiaalopties is Bibo in veel interieur toepasbaar.

Colla van Susanne de Graef werd enkele maanden eerder al in een aantal landen gepresenteerd, als voorhoede van de nieuwe collectie. Meteen sleepte de bankenserie een design-erkenning in de wacht voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). Niet onverwacht want Colla is een statement, vertelt de ontwerpster: ‘Het is een heel comfortabele eyecatcher. Met fijne hoekjes waarin je lekker ontspant met een boek.’ Colla is er als loveseat, bank (2-, 2,5- of 3-zits) en poef. De favoriete uitvoering van de ontwerper? De Colla in stretchstof. ‘Het is echt een verrijking voor Colla en zorgt dat het geheel er tegelijkertijd strak uit ziet’, aldus Susanne de Graef.

Tegelijk met Colla presenteerde Pode de staande lamp Osun (Michael Raasch) en de salontafels Rens (Studio Rens). Osun is een subtiele lichtbron met drie ringen die met een dimmer op de gewenste sterkte schijnen. De salontafels Rens zijn vernoemd naar hun ontwerpers (Studio Rens, Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren). De tafelserie komt voort uit de experimenten met lakprocessen die Studio Rens deed in de fabriek van Pode. Het resultaat is een serie expressieve tafels waarbij staal, hout en glas worden gecombineerd, met exclusieve decoratieve lak-effecten. Tijdens IMM presenteert Pode nieuwe uitvoeringen met een volledig houten blad.

De nieuwste modellen van Pode staan vanaf april in de winkels.
IMM duurt van 13 tot 19 januari 2020 en Pode is te bezoeken in hal 2.2, stand A002.