Vanuit Eindhoven meldt de organisatie van Dutch Design Week 2020: “Vorig jaar hadden we in samenwerking met onze partners een uitgebreid DDW Talks programma samengesteld. Nu Dutch Design Week (DDW) 2020 virtueel zal plaatsvinden, kun je elke dag vanuit je eigen huis een DDW Talk bijwonen.”
“Het DDW Talks programma wordt dit jaar vanuit onze eigen DDW studio uitgezonden en zal ingaan op een groot aantal verschillende aspecten van het ontwerpveld aan de hand van negen thema’s. Samen met een aantal belangrijke personen van binnen en buiten de ontwerpwereld onderzoeken we verschillende ontwerpdisciplines en bespreken we actuele ontwikkelingen, blikken we terug op het verleden en kijken we vooruit naar de toekomst.” Hieronder een overzicht van de verschillende thema’s en data.
Zaterdag 17 oktober 2020 | 17:00-18:00 The New Intimacy
Veel van onze sociale problemen, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en armoede, zijn in korte tijd door de coronapandemie verergerd. Veranderingen in onze relaties tot elkaar, de wereld om ons heen, onze eigendommen, gezondheid, gegevens en de relatie met onze overheid zijn erdoor versneld. Aan de ene kant is onze wereld kleiner en intiemer geworden, maar aan de andere kant is onze afstand tot de ander groter dan ooit. Er is een zoektocht gaande naar een nieuwe balans. Een balans waar een belangrijke menselijke waarde als intimiteit niet kan worden genegeerd. Ontwerpers kunnen hier als geen ander in voor gaan. Met optimisme en creativiteit komen zij tot nieuwe concepten die inspireren, verrassen en activeren. Ze maken inzichtelijk hoe wij ons in de nieuwe werkelijkheid verhouden tot elkaar, en tot de wereld. DDW20 biedt hoop en enthousiasme op een bescheiden en intieme manier. Vanaf het scherm rechtstreeks naar de warmte van je eigen woonkamer. Dat is De nieuwe intimiteit. Meer informatie over deze talk vind je hier.
Zondag 18 oktober 2020 | 17:00-18:00 Contemporary Icons
Wat is het nieuwe kader en met welke praktische realiteit en ethiek heeft het creatieve proces nu te maken? En wat voor mogelijkheden biedt de huidige mondiale ‘reset’ voor de toekomst? Moderator Robert Thiemann, oprichter en directeur van FRAME, gaat in gesprek met museumdirecteur en -oprichter Jeroen van Mastrigt van museum Nowhere, topontwerper en DDW ambassadeur Sabine Marcelis, David Mahyari, CEO van natuursteenbedrijf Solid Nature en artiest Victor Sonna over hoe de wereld er uitzag voor corona en hoe we nog steeds materiële tactiliteit kunnen ervaren in een virtuele gestuurde samenleving, wat door corona een nieuwe werkelijkheid is geworden. Meer informatie over deze talk vind je hier.
Maandag 19 oktober 2020 | 17:00-18:00 Designing Society
Social design is en een relatief nieuwe discipline die nog op zoek is naar een definitie en een plek in de wereld. De visie van externe experts op het gebied van social design is een onderbelicht perspectief. Daarom faciliteert Social Design Showdown een gesprek over social design met een aantal niet-social designers. De externe experts zullen zich over de volgende centrale vraag buigen: “Is er in onze wereld plek voor maatschappelijk ontwerp?” Meer informatie over deze talk vind je hier.
Dinsdag 20 oktober | 17:00-18:00 Future Cities
Steden worden gemaakt door mensen en de manier waarop zij op hun omgeving en elkaar reageren. Kijk je naar de stad van de toekomst vanuit gewenste ervaringen, wat betekent dat dan voor het gebruik van de ruimte, het ontwerp van de publieke ruimte, welke diensten er worden aangeboden en welke structuren er in de stad worden aangebracht? Wat is onze ideale belevenis van een stad? Moderator Erna van Holland gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen met Floor Milikowski (journalist en geograaf), Nadia Menkveld (sector economist ABN AMRO), Paul Kuipers (interventie- architect) en Renée Scheepers (ervaringsarchitect). Meer informatie over deze talk vind je hier.
Woensdag 21 oktober | 17:00-18:00 Eco Pioneers
Deze DDW Talk biedt een alternatieve blik op onze (digitale en ecologische) voetafdruk op de aarde. Aan de hand van een speculatieve archeologische zoektocht gaan we aan de slag met het thema ‘Fossielen van de toekomst’: de overblijfselen van het Antropoceen, het tijdperk van de mens. Moderator Ruben Baart, hoofdredacteur van Next Nature Network, spreekt met Louise Silversparre Naomi Hubert en Shahar Livne. Meer informatie over deze talk vind je hier.
Donderdag 22 oktober | 17:00-18:00 Connected Living
Ontdek de impact van de huidige maatschappelijke uitdagingen binnen onze leef- en werkplekken terwijl we meer collectieve en milieuvriendelijke levenswijzen bekijken. In deze talk onderzoeken we hoe we ons kunnen verhouden tot objecten en de ruimte om ons heen en nieuwe manieren kunnen vinden om verbinding te maken met de essentiële elementen van het dagelijks leven. Moderator Seetal Solanki van Ma-tt-er zal worden vergezeld door Lyall Sprong en Yegwa Ukpo van Newtype. Meer informatie over deze talk vind je hier.
Vrijdag 23 oktober | 17:00-18:00 Adapted Realities
Deze talk bestaat uit een paneldiscussie met toonaangevende gasten uit de wereld van digitaal ontwerpen. Zij delen hun ideeën over de toekomst van digitaal ontwerpen en de toegevoegde waarde ervan voor de wereld op verschillende terreinen. Moderator Emily Hinks (Mischief Makers) bespreekt de toekomst van membership design met Harald Dunnink (Momkai), manier van werken in de toekomst met Michiel Knoppert (Dell), de toekomst van bewust zijn met Luna Maurer (Studio Moniker) en de toekomst van voertuigontwerpen met Jeroen van Eijk (Handmade). Meer informatie over deze talk vind je hier.
Zaterdag 24 oktober | 17:00-18:00 Interactive Experiences
Leer hoe innovatieve ontwerp- en productietechnieken toonaangevende trends zijn in op beleving gebaseerde kunst, design en architectuur die het welzijn verbetert en sociale interactie stimuleert. Moderator Robert Thiemann, oprichter en directeur van FRAME, spreekt met Patrik Schumacher van Zaha Hadid Architecten, mediakunstenaar Refik Anadol, Takashi Kudo, hoofd communicatie bij kunstenaarscollectief teamLab en Ralph Nauta, mede-oprichter van Studio Drift, over hoe technologie, wetenschap, kunst en de natuur samen kunnen komen in interactieve, impactvolle ruimtelijke belevenissen. Meer informatie over deze talk vind je hier.
Zondag 25 oktober | 17:00-18:00 Sustainable Products
Design is medeverantwoordelijk voor de overvloed aan spullen in ons leven, maar kan ook oplossingen bieden. Kunnen we met duurzame materialen aan een betere toekomst werken? En wat maakt een product duurzaam? In deze editie van de talk ‘Sustainable Products’ richten we ons op glas, beschouwd vanuit materieel, product en consumenten oogpunt. We duiken tijdens dit uur in de levenscyclus van glas, de steeds schaarser wordende grondstof zand, en onze relatie daarmee. Glas wordt over de hele wereld gezien als een betere keuze dan plastic, maar hoe duurzaam is het eigenlijk? Meer informatie over deze talk en de sprekers vind je hier.