Algemeen Directeur Jan Meerman van Inretail claimt de relevantie en meerwaarde van Inretail in een nieuwe brief aan zijn leden. ‘Als deze dagen één ding duidelijk is geworden, dan is het wel de meerwaarde en relevantie van onze brancheorganisatie. En.. ‘Vadertje staat is weer helemaal terug van weggeweest. Wat de overheid op dit moment laat zien, is ongehoord knap en meelevend.’

Maar toch maakt hij zich zorgen. Inretail leden en andere belanghebbenden kunnen Inretail volgen via een ‘live blog’

Lees hieronder de hele ‘Brief van Jan’.

Beste leden, lieve vrienden en vriendinnen,

Als deze dagen één ding duidelijk is geworden, dan is het wel de meerwaarde en relevantie van onze brancheorganisatie. Werd er tot tien dagen geleden wel eens getwijfeld wat onze betekenis voor retailers was, in deze Corona-catastrofe, heb ik brieven met bedankjes ontvangen van mensen die voorheen nauwelijks gebruik van ons maakten. Ik ging naar bed en ik stond op met appjes en telefoontjes van ondernemers die van ellende niet meer wisten wat ze moesten doen. Alleen al in de afgelopen week hebben we meer dan vijfduizend telefoontjes gehad. Meestal in paniek: winkelstraten zijn leeg, omzet naar nul, vooruitzicht op sluiting en toch over anderhalve week de salarissen betalen (en alle andere rekeningen).

Help! 

De eerste actie, die we voor de meeste ondernemers konden oppakken, was de aanvraag voor het uitstel van de omzet- en loonbelasting. Direct gevolgd met het indienen van het verzoek tot de nieuwe arbeidstijdverkortingregeling (NOW). Daarna de tip om telefonisch contact te zoeken met leveranciers voor een betalingsregeling en de vraag voor gemeenten de OZB-belasting voorlopig niet te versturen. Vaak genoeg waren we slechts het luisterend oor. Voor ondernemers die hun verhaal kwijt wilden, niet konden slapen en het gevoel hadden in het donker te turen en zodoende met 200 kilometer per uur op hun doodsmak aan het wachten waren.

Het Financieel Dagblad kopte vandaag boven een redactionele analyse over Covid-19: ‘Op de golven van het coronavirus maakt de staat een comeback’. De conclusie: Vadertje staat is weer helemaal terug van weggeweest. Rake constatering, als je het mij vraagt. Wat de overheid op dit moment laat zien, is ongehoord knap en meelevend. Op alle niveaus wordt dag en nacht gewerkt. Van de ministerraad tot de gemeentehuizen. Gisterenavond werd ik om acht uur gebeld door een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. Met, op vrijdagavond (!), de vraag of ik kon leven met een passage in de opzet voor de arbeidstijdverkorting. Het is echt ongelooflijk wat ze op dit moment bij de rijksoverheid uit de kast halen. Er worden nachten doorgetrokken om de afgekondigde maatregelen te laten slagen.

Toch maak ik me zorgen.

Lukt het de uitkeringsinstanties om de stroom aan maatregelen te kanaliseren? Is het mogelijk om de tienduizenden ondernemers, die nu arbeidstijdverkorting hebben aangevraagd, over maximaal twee weken uit te betalen? Komt er financieel water uit de kraan om de ergste dorst te lessen? Willen banken wel echt snel geld lenen, zonder een berg aan zekerheden te eisen? Voelen vastgoedeigenaren tot in hun tenen, dat ze met een substantieel gebaar moeten komen voor de huur?

De komende dagen zullen het uitwijzen.

Intussen zie ik instanties, waarvan je het niet verwachtte, ruimhartige gebaren maken. Zo kunnen ondernemers die in de problemen komen, een betalingsregeling treffen met Pensioenfonds Detailhandel. Zij hebben dezelfde overtuiging als wij: bedrijven moeten door deze storm worden geholpen.

Maar de hamvraag blijft: redden de uitkeringsinstanties het op tijd?

Aan hun inzet hoeft niemand te twijfelen.

Beste leden, dierbare vrienden en vriendinnen, het zijn onwerkelijke tijden, die in het beste geval de solidariteit onder mensen heeft aangewakkerd en het ongebreidelde ik-denken doet verstommen. Sterker nog; er lijkt weer geloof te komen in de overheid en wetenschap, in plaats van eigen gelijk. Ook dat is hoopgevend.

Rest mij je nu, veel sterkte en gezondheid te wensen. Weet dat ik trots op je ben, op iedere winkelier die elke dag weer, er het beste van probeert te maken. Samen kunnen we meer aan dan je denkt en over twee of drie maanden ziet de wereld er weer anders uit.

Je staat er niet alleen voor.

Jan