Op 18 maart werd de allereerste Hilco-fauteuil officieel overhandigd aan gedeputeerde Hubert Mackus van de Provincie Limburg. De draaifauteuil, ontwikkeld door Leolux, is de eerste lokaal geproduceerde fauteuil van de designfabrikant uit Venlo. Wat Hilco uniek maakt volgens de fabrikant, is dat de duurzame grondstoffen uit de directe omgeving van Leolux komen, net als de ontwerper, de productontwikkeling en de productie.

Hilco is ontworpen door designer Patrick Belli uit Cadier en Keer. Hij verzon ook de naam, die hij afleidde van ‘Hill Country’, het heuvelland waar hij opgroeide. De productontwikkeling en productie houdt Leolux helemaal in eigen hand, maar ze zocht naar lokale toeleveranciers voor de duurzame materialen die worden gebruikt. Wie een Hilco-fauteuil koopt, weet dus precies waar de stoel vandaan komt. “Zo speelt Leolux een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam produceren van meubelen”, aldus Leolux.

Wat nog ontbrak, was een gecontroleerde leer-keten, zoals die bestaan in bekende leerproducerende landen als Italië. Leolux legde de basis samen met de LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond) en de houders van Limousin-runderen, grote grazers die in de Limburgse natuurgebieden bijdragen aan de biodiversiteit. De huiden van de dieren, die geslacht worden voor het natuurvlees, worden in de regio gecontroleerd verwerkt tot het prachtige leer ‘Corus’. Daarbij krijgt elke huid een eigen nummer, zodat je precies kunt zien bij welke veehouder de Limburgse koe is opgegroeid.

Bij de productie van het eigen Corus-leer had Leolux speciale aandacht voor de milieuaspecten. Het leer is volledig afbreekbaar, chroomvrij en bij de productie worden minder chemicaliën, water en energie gebruikt dan bij het Italiaanse leer dat Leolux doorgaans toepast. Corus is bovendien helemaal traceerbaar tot de Limburgse weiden waar de Limousin-runderen hebben gegraasd en door de lokale verwerking wordt het aantal transportkilometers met maar liefst 75% teruggebracht.

De provincie Limburg verleende subsidie voor de ontwikkeling, het opbouwen van de samenwerking en de kennisuitwisseling die dit duurzaamheidsproject mogelijk maakten. Op de foto rechts Leolux directuer Patrick Schreudering die het eigendomsbewijs van de Hilco overhandigt aan gedeputeerde Hubertus Mackus.