Gebogen gelamineerd hout was in de jaren 50 een motor van innovatie voor designers, die zich lieten inspireren door deze nieuwe vorm van organisch ontwerpen. Hun meubels gaven interieurs een lichte, speelse touch. Dit geldt ook voor stoel S 661, een ontwerp van Günter Eberle voor Thonet. Tijdens de designtentoonstelling Triënnale in Milaan in 1954 werd het plastische ontwerp met zijn elegant gebogen zitschaal van gelamineerd hout onderscheiden met een zilveren medaille. In datzelfde jaar ontving het ook de prijs ‘Die gute Industrieform’. Zijn veelzijdigheid en efficiënt materiaalgebruik maakt de S 661 tot een tijdloos model, dat nu verkrijgbaar is in een beuken, eiken of walnoten uitvoering met een slank frame van stalen buis.

Met de relaunch van de S 661 brengt Thonet een ontwerp van Günther Eberle uit het begin van de jaren 50 opnieuw op de markt. De stoel is verkrijgbaar in tal van houtsoorten en kleurstellingen. Dit maakt hem tot een echte allrounder die geschikt is voor eetruimten en keukens, woonkamers en thuiswerkplekken, maar ook voor openbare ruimten als restaurants of wachtkamers. De zitschaal van gebogen gelamineerd hout ademt de schoonheid van het natuurlijke materiaal: elegant walnoot, warm eiken, beuken naturel en beuken gebeitst in roestrood, olijfgroen of zwart. Het frame van stalen buis is naar keuze verkrijgbaar in een verchroomde en in een wit of zwart gepoedercoate uitvoering.
De houtnerven en zachte rondingen verlenen de S 661 ondanks zijn sobere vormgeving en minimale materiaalgebruik een huiselijke uitstraling en maken hem tot een eyecatcher in elke ruimte. “Günter Eberle, destijds hoofd van de afdeling Architectuur in Frankenberg, is er in zijn bekroonde ontwerp in geslaagd om het organische te verbinden met precisie”, aldus Creative Director Norbert Ruf. “De S 661 combineert een helder lijnenspel met exacte contouren. Dankzij zijn plasticiteit heeft de stoel niet alleen een lichte en terughoudende, maar tegelijk ook sympathieke uitstraling. De tijd is opnieuw rijp voor een dergelijk meubelstuk.”

Tweedimensionale materialen worden gevormd tot een driedimensionaal voorwerp, het samenspel tussen lijnen en oppervlak creëert een ruimtelijke dimensie. De materiaalcombinatie van gebogen gelamineerd hout en stalen buis is kenmerkend voor Thonet. Daarom staat de stoel ook in de spotlights tijdens de actuele tentoonstelling ‘Thonet & Design’ in Die Neue Sammlung – The Design Museum in München (Pinakothek der Moderne). Curator dr. Josef Straßer licht deze keuze als volgt toe: “Wij hebben voor stoel S 661 gekozen vanwege zijn interessante en onafhankelijke ontwerp. De zitschaal harmonieert op bijzondere wijze. Weliswaar werd er al in de jaren 40 in de Verenigde Staten geëxperimenteerd met het buigen van gelamineerd hout. Toch lijkt de zitschaal zijn tijd vooruit te zijn, want de hoekige vorm verwijst al naar de jaren 60.”