Afgelopen zaterdag mochten de winkels open in geheel Nederland. Helaas viel die eer nog niet aan de horeca toe en bleven caf├ęs, restaurants en terrassen nog gesloten. Behalve in Den Bosch en Utrecht waar de horeca (uit protest) een dag, respectievelijk een halve dag geopend waren. Een prachtig onderzoeksveld voor Bureau RMC om vast te stellen of Den Bosch en Utrecht nu drukkere binnensteden hadden ten opzichte van de andere steden.

Bureau RMC heeft de passantendata van alle steden vergeleken met elkaar en komt tot de conclusie dat de horeca open zelfs tot een verdubbeling van het winkelend publiek kan betekenen. De functie van binnensteden is aan het veranderen en winkelen is niet meer het hoofddoel en dat werd de afgelopen week maar weer duidelijk bewezen.

Want op zaterdag 15 januari noteerde Bureau RMC voor heel Nederland een stijging van het aantal mensen in de winkelstraten van 49 procent ten opzichte van de zaterdag daarvoor. Op zondag 16 januari waren er 45 procent meer bezoekers op straat dan de zondag daarvoor. De cijfers voor Den Bosch en Utrecht zijn hoog: zaterdag in de Brabantse hoofdstad maar liefst 117 procent meer mensen (op zondag 53 procent meer) en in de Domstad op zaterdag een plus van 88 procent met op zondag juist een enorme uitschieter van 161 procent.

Op de foto helemaal bovenaan ziet u het centrum van Den Bosch, hierboven het centrum van Utrecht.