Afgelopen week nam de drukte in de winkelstraten sneller toe dan de weken ervoor. Liet week 18 nog maar een stijging zien van 7,2% ten opzichte van de week ervoor, vorige week was het 16,1% drukker. Kortom, het wordt steeds drukker in de winkelstraten. Nu vanaf vandaag een aantal contactberoepen weer aan het werk gaat en de scholen en  bibliotheken weer open mogen, verwacht Bureau RMC dat de drukte gestaag zal toenemen.

De lokale verschillen blijven groot: zo nam op maandag 4 mei de drukte in de Vijzelstraat in Arnhem met 41,6% toe, terwijl het in de Torenstraat in Castricum juist 27,3% rustiger was dan de week ervoor. Met name de doelgerichte winkelgebieden lieten vorige week een afname zien ten opzichte van de week ervoor. De Rijneke Boulevard in Zoetermeer bijvoorbeeld was op woensdag 6 mei 9,7% rustiger.

Vanwege het mooie weer zaterdag 9 mei stapten veel mensen in de trein om naar het strand te gaan. De NS riep zelfs op om dat niet te doen, omdat het te druk werd. De strandindex liet dan ook een toename van 40% zien in vergelijking tot de week ervoor.