De 60e editie van de Salone del Mobile werd zaterdagavond feestelijk afgesloten door de organisatie met een avond waarin 12 Italiaanse meubelfabrikanten in het zonnetje werden gezet omdat zij vanaf het begin van de Salone betrokken zijn geweest bij de beurs als deelnemer.

Er deden destijds in 1961 bij de eerste editie van de Salone 328 bedrijven mee en daarvan zijn er 12 nog steeds aanwezig bij iedere editie. Dat is bijzonder en het is dan ook begrijpelijk dat zij meedelen in de feestvreugde rond deze 60e editie. De bedrijven ontvingen een silk screen print van de eerste poster, dus die uit 1961, in een nieuw jasje gegoten door tekenaar Emiliano Ponzi, die ook de jubileumposters van dit jaar heeft ontworpen.

Deze 12 pioniers zijn Gervasoni, Giorgetti, Flexform, Medea 1905, Minotti, Misuraemme, Molteni, Pianca, Porro, Potocco, Turri en Visionnaire. De meeste van deze bedrijven hebben een lange geschiedenis en zijn van oorsprong (of nog steeds) familiebedrijven met de nadruk op ambachtelijk produceren. Op de foto hierboven ziet u hoe Flexform de ingelijste print in ontvangst neemt en tellen we bij wijze van uitzondering slechts drie microfoons.