Saunaco startte eind jaren ’60 als producent van sauna’s. Naarmate de hype afnam, werden met de houtbewerkingsmachines in het Belgische Bocholt steeds meer meubels gemaakt. Nu is Saunaco producent van moderne designmeubelen en toeleverancier voor de meubelindustrie. De eigen meubels hebben strakke lijnen en bieden dankzij het modulaire karakter heel veel mogelijkheden.

Interior Business bezocht Weyts Interieuradviseurs in Zeeland, onderdeel van Woonboulevard Poortvliet XXL, voor een dubbelinterview met de mannen van Saunaco en met Pieter-Jan Otte van Weyts. Verschillende kastsystemen van Saunaco staan er op de vloer, Layer en Cas zijn in het gezelschap van bijvoorbeeld Linteloo, De Sede, Pode, Label en Natuzzi. Saunaco ziet ruimte voor nog een tiental verkooppunten op de Nederlandse markt, bij Weyts werken ze er al mee en Otte licht de voordelen toe.

100 rompen per dag

Saunaco is lange tijd een van de grootste leveranciers van rompen voor zitmeubelen geweest aan de Belgische en Nederlandse meubelindustrie. Eigenaar en directeur Peter van Winkel vertelt dat er op het hoogtepunt zeker 100 rompen per dag de fabriek verlieten.

 

De ondernemer zag eind jaren ’90 in dat als hij met Saunaco een sterk en toekomstbestendig bedrijf wilde blijven, hij zich niet alleen met de productie van rompen moest bezighouden. In ’99 nam Van Winkel de zaak over van zijn vader en zette hij de koers in die Saunaco nog altijd volop vaart; het is een moderne meubelfabriek, gespecialiseerd in moderne, hoogwaardige kwaliteitsmeubelen. Saunaco staat nu bekend voor strak design en uitgebreide programma’s waarmee tot in de details modulair kan worden gewerkt.

Nieuwe technologie

“We geven de winkeliers de kans om de klant te geven wat hij wil,” zegt Van Winkel. Daarbij wordt aan de productiekant van het familiebedrijf met nieuwe technologieën en vakmanschap gewerkt. Voorbeelden daarvan is de CNC-freesafdeling die een capaciteit heeft van 21 freesmotoren en waarvan de nieuwste machine met twee motoren gelijktijdig vijfassig kan frezen. Of het gebruik van ‘gebakken lak’, een proces van poederlak die eerst wordt gespoten op het hout en vervolgens wordt gebakken. Het resultaat is sterk en heeft een heel eigen smoel. Saunaco heeft 30 mensen in dienst. Buiten de eigen woonkamerprogramma’s levert Saunaco ook tal van producten aan de meubelindustrie in binnen- en buitenland, denk aanzetelrompen, tafelonderstellen en meubelonderdelen tot kunststofonderdelen.

Skaten en sauna’s

De naam Saunaco heeft Van Winkel nooit willen laten gaan, ook al worden er al heel lang geen sauna’s meer gemaakt. “Het is misschien een eigenaardige naam, maar het blijft wel hangen,” zegt hij.

Rhino Skatepark Systems is het zusterbedrijf van Saunaco, producent van skatebanen voor de publieke ruimte. De overeenkomst is het modulaire karakter waardoor de koper zelf een baan kan ontwerpen. Van Winkel was vroeger zelf fanatiek skater, zo gek is de combinatie dus niet.

Signaal voor succes

De start van Saunaco als leverancier van moderne designmeubelen begon met tafels, dat gebeurde op aansporen van Henk Vrancken, toen groothandelaar in meubelen, nu de man die Saunaco op de Nederlandse markt vertegenwoordigt. Na de tafels volgden kasten, het programma Bologna. “Dat was een goed modulair programma in eikenhout en in verschillende kleuren leverbaar,” vertelt Van Winkel. “Het succes daarvan was een signaal, we moeten verder met het modulaire.” En zo geschiedde.

Ultramodulair

Vorig najaar werd het systeem Cas geïntroduceerd, een ‘ultramodulair kastensysteem’. Het is in Nederland nu bij tien winkels te krijgen, onder andere bij Weyts Interieuradvies in het Zeeuwse Poortvliet. Via het softwareprogramma Furnplan wordt in de winkel samen met de klant het uiteindelijke model gemaakt. Binnen tien weken staat het bij de klant thuis, soms eerder. Vooral het werken met de speciale gebakken poederlak vraagt productietijd. De levertijd is in de praktijk nooit een probleem, zegt Jan-Pieter Otte van Weyts, die Cas en andere programma’s van Saunaco op de vloer heeft staan. “Het argument dat een meubel speciaal voor je op maat gemaakt is, is heel sterk, zeker als de klant zelf is betrokken in het ontwerpproces.”

 

Saunaco schurkt met de meubels aan tegen het designsegment van merken en namen. Ook al is het geen meubelmerk, de producten weten zich qua stijl en kwaliteit te meten met het hogere segment. De verkoop ervan vraagt de nodige aandacht. Met het POS-materiaal is in een oogopslag weliswaar duidelijk wat de mogelijkheden zijn, voor het verkoopgesprek en het samen met de klant ontwerpen van de kastenwand is enige expertise op de winkelvloer nodig.

Keuzes

Bij de introductie van Cas verwachtte Van Winkel dat het modulaire karakter aantrekkelijk zou zijn, maar dat de klant in de regel vaak zou kiezen voor de uitvoeringen zoals die op de winkelvloer staan. “En dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Als mensen erop gewezen worden dat ze zelf kunnen ontwerpen, en dat kan gemakkelijk dankzij de software, dan wordt daar goed gebruik van gemaakt.” Het design van Cas is herkenbaar, de keuzes zitten ‘m in kleur, de tekening in het hout, elementen en afmeting. In Nederland wordt vaker gekozen voor lakwerk, in België wordt meer gekozen voor hout en voor grotere combinaties.

Weyts werkt nu twee jaar met Saunaco samen. Ze begonnen met het programma Layer, zonder software. De relatie is in de jaren goed ontwikkeld, mede omdat Henk Vrancken zelf het transport naar de winkel verzorgd en er regelmatig contact is met elkaar. Van Winkel vertelt: “We vinden het opbouwen van een relatie met onze klanten waardevol, dat geeft voldoening en voor alle partijen de beste resultaten.” Daarom verwijst Saunaco de eindklanten graag via hun duidelijke website (met korte bedrijfsvideo) naar de betere dealers in Nederland. Van Winkel: “Het mooiste teken van waardering voor het product is dat momenteel al zes winkeleigenaars de Cas in hun eigen woonkamer hebben staan.”

Nyro

In Bocholt zijn ze alweer een stapje verder gegaan met het ontwikkelen van een nieuwe modulair kastensysteem waarbij nog meer aspecten te kiezen zijn. Ook dit systeem is via Furnplan te gebruiken op de winkelvloer. Van Winkel heeft alvast prints meegenomen van de aankomende folder van Nyro, een verfijnd systeem met fijnere kaders, in de folder getoond met meer sfeerfotografie, geleverd met pootjes of hangend aan de muur te monteren. Verschil met Cas is, behalve het uiterlijk, dat de meubels gemonteerd worden geleverd. Naar verwachting wordt Nyro dit najaar geïntroduceerd.