Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost, er kwam een online petitie aan te pas en dit weekend verscheen er nog een artike dat gezinseden van medewerkers van het noodlijdende Conforama psychische problemen hadden over de onzekere toekomst. Maar de kogel is door de kerk: concurrent Mobilux (met de keten But) neemt Conforama over.

De partijen hebben elkaar gevonden om zo een faillissement van Conforama te voorkomen. De aankondiging is officieel in de loop van volgende week. Het was een lange en pijnlijke onderhandeling, volgens BFM Business, een Franse economiesite. Vandaag hebben de partijen elkaar fysiek voor de tweede keer ontmoet en kwamen ze er eigenlijk vlotter uit dan dat beide partijen hadden verwacht. Afgelopen vrijdag was het nog kommer en kwel tussen Mobilux en Conforama: eerstgenoemde hield vast aan het aanbod en er zat geen beweging in.

De handtekeningen onder de overname worden nu eind juli verwacht, de overeenkomst zou in augustus in werking treden. But neemt 8.000 medewerkers en 165 vestigingen van Conforama over. But heeft zich bereid verklaard de schulden van 150 miljoen euro aan de schuldeisers te betalen. Groot nieuws voor, met name, Belgische leveranciers. Maar ook de Franse toeleveranciers zullen opgelucht zijn. Er gaat afscheid genomen worden van 1.900 medewerkers van Conforama en dit is ook geen gratis operatie: de kosten bedragen 116 miljoen euro.

De Franse overheid gaat de overname assisteren met een krediet (PGE) van 322 miljoen euro. But stopt er zelf 200 mijoen euro in, de banken doen niet mee maar dat hoeft nu ook niet meer van de staat. Zoals eerder gemeld blijven beide ketens los van elkaar actief maar But gaat zich we bemoeien met de inkoopsprijzen van Conforama. But wil de leveranciers van Conforama in ieder geval de komende drie jaar aanhouden om zo voldoende voorraad te kunnen garanderen bij de klanten, maar er moet wel naar de prijzen worden gekeken.

Zoals gezegd waren het zenuwslopende weken voor Conforama, dat inmiddels werd bestuurd door maar liefst negen investeringsfondsen. Zij weekten de keten twee jaar geleden los van Steinhoff zodat het niet meegesleurd zou worden in de corruptieperikelen van dit Zuid-Afrikaanse bedrijf. De kroonjuwelen van Conforama- de eigen panden en de grote naamsbekendheid- zijn zo intact gebleven, aldus het consortium van fondsen. Er gaat veel veranderen: de Spaanse en Zwitserse filialen worden verkocht (dit gaat naar verwachting 400 miljoen euro opleveren) en de beoogde koper van de Spaanse winkels is het fonds OP Opta van Frans Maassen, oud-topman van But tussen 2013 en 2018. Voor de Zwitsers winkels zou inmiddels ook een koper in aantocht zijn. Wordt vervolgd.