Tijdens de Voorjaarsshow in De Woonindustrie viert Skalma Nederland een opmerkelijk jubileum: de Deense meubelfabrikant wordt al 50 jaar vertegenwoordigd door dezelfde agent. De vader van de huidige agent begon de samenwerking in 1970. Zoon Rob Du Reparon: “Dat is toch wel bijzonder, al een halve eeuw een innige band tussen twee familiebedrijven.”

Wat het Dennse merk ook bijzonder maakt is het oog voor vakmanschap: “Het zijn degelijke, goed gemaakte meubelen De rompen hebben extra vering. Het zitcomfort is hoog vanwege de valling. Neem ons programma Creativo: 30 modulaire elementen die naar wens gecombineerd kunnen worden. Het is niet eenvoudig om die elementen met een valling te maken in plaats van met een vlakke zitting. Zeker wanneer er een bocht gemaakt moet worden, maar de Denen maken het.”

De Shape is een nieuw model van Skalma. De naam slaat op de meer rondere vormen van de fauteuil, in vergelijking met de meer kubistische, hoekige vormen die we veel zien op dit moment. “Maar ook in de meer kubistische vormen hebben we nieuwe modellen.” De relaxfauteuils zijn een bijzonder verhaal. Omdat de Nederlandse markt veel functies vraagt van dergelijke meubelen (en de Deense markt minder) besloot Rob drie jaar geleden zelf een programma te laten maken in Nederland dat wel aan de eisen van onze markt voldoet: Datzit. “Mijn opa had een meubelfabriek met dezelfde naam, dus de cirkel is rond. Inmiddels exporteren we stoelen via Skalma in Denemarken naar Noorwegen. Alles tussen ons verloopt im goede harmonie. Toen mijn vader eind maart 2019 overleed kwamen de oude directeur en enkele inmiddels gepensioneerde medewerkers naar de begrafenis, Dat zegt heel veel over onze band.”