Het aantal meubelmakers in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Dat melden de collega’s van NU punt NL. Er staan 20 procent meer meubelmakers bij de Kamer van Koophandel (KVK) ingeschreven dan vijf jaar eerder. Daaronder is een grote groep die van hun hobby hun werk heeft gemaakt.

Veel van deze hobbymeubelmakers zijn in de afgelopen jaren verdergegaan als zelfstandig meubelmaker. Vaak doen ze dit naast een andere baan in loondienst, volgens de KVK.

Daardoor groeit het aantal zzp’ers in de meubelbranche aanzienlijk. “Ze verhuren zich aan grote bedrijven maar maken ook in opdracht meubels.” zegt directeur Kees Hoogendijk van de Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie.

Ook groeit het aantal studenten dat een opleiding houtbewerking of meubelmaken volgt. Toch is de meubelindustrie constant op zoek naar personeel. Dat komt doordat er veel vraag is naar nieuwe meubels. Volgens Hoogendijk is corona een van de oorzaken. Mensen konden veel dingen niet, en hielden geld over. “Dat gingen ze besteden aan de inrichting van hun huis”, zegt Hogendijk.

“Daarnaast willen mensen graag een nieuwe woning, maar door de krapte op de woningmarkt is er weinig kans op. Mensen gaan hun bestaande woning opknappen, verbouwen, moderniseren en dus ook nieuwe meubels aanschaffen.”

Interessante reacties

Een aantal reacties, te lezen op de site, geven stof tot nadenken:

”Geweldig nieuws. De meubels die je zo in de winkel koopt zijn tegenwoordig zo slecht dat ze na 5 jaar uit elkaar vallen. Daarentegen zijn de kasten en de robuuste tafel die de vader van onze opa heeft gemaakt na bijna 100 jaar nog oerdegelijk.Meubelmaker is een nobel vak en kan een hele mooie rol spelen in het verduurzamen van onze maatschappij. Zelf probeer ik ook steeds meer dingen zelf te maken. Leuk om met je handen bezig te zijn en het is stukken goedkoper dan iets kopen in de winkel.”

”Kan ik alleen maar toejuichen, ik heb zelf een eetkamer tafel van 250 jaar oud, massief eiken, kan tegen een stootje, beter als dat fabrieksspul van tegenwoordig, de tafel doet zelfs dienst als werkbank als er in huis geklust wordt. Fijn om te horen dat er nog mensen zijn die met hun handen willen werken.”

”Ik begrijp het wel, ze zien de stijging in de prijzen en denken, shit daar kan ik nou goed gebruiken. Heb zelf afgelopen weken zelf een cinewall gemaakt, met diagonale kasten en een verborgen kast voor de randapparatuur. Had ik dat uitbesteed dan had mij dat duizenden euros gekost, nu 1000 euro en wat vrije tijd. Ik moedig het wel aan dat men wat meer zelf gaat doen waar kan, goed voor de beurs, goed voor de ziel. En kleine foutjes geven karakter, geen ergernis.”

Lees hier meer reacties bij de collega’s en makers van dit stuk.