Bedoeld als een test voor nieuwe ideeën was de Stockholm Furniture Fair 2024 een viering van gemeenschapszin en- hoewel meer geconcentreerd in afmeting (een mooie omschrijving van: een flink stuk kleiner dan normaal)- een verzameling van opwindende merken.

Door commercie en cultuur te mixen had deze editie presentaties, lezingen, duurzame wandelingen en DJ sessies met dansen in de gangpaden. Een minigolfbaan in de bar Surface Club door de Zweedse studio Lab La Bla zorgde voor een onderbreking van het feit dat hier wel degelijk handel moest worden gedreven. Echt alles werd uit de kast getrokken om aan te tonen dat Stockholm er nog steeds toe doet.

In vijf dagen tijd wisten de 270 exposanten meer dan 18.000 bezoekers aan te trekken die, volgens de organisatie, zeer tevreden waren net als inkopers, architecten en media. “De merken die aanwezig waren dit jaar duwen de industrie naar voren en in het midden van een economische daling maken zij het verschil”, aldus beursdirecteur Hanna Nova Beatrice. “Voor ons was de grootte van de beurs niet belangrijk, het was belangrijker om de beurs weer op te doen leven met een goede samenstelling van exposanten, beleving en nieuwe energie.”

De beurs had drie designbars en verschillende opstellingen die over onderwerpen gingen als bosbouw, lokaal produceren, waste management en onze veranderende opvattingen over esthetiek. Er was een Reading Room van eregast Formafantasma (het duo zal een boekenwinkel inrichten op de Salone del Mobile) en er was een grote installatie genaamd Farming Architects van Jordens arkitekter over duurzaam bouwen. Daarnaast was er ook ruimte voor het platform Älvsjö Gård, met kunstenaars en makers die tussen kleinschalig en industrieel niveau zitten met hun werk.

“Dit jaar deden de exposanten meer aan interactie op de stands, met evenementen, boek voordrachten, golftoernooien. Bezoekers wisten het te waarderen en we denken dat dit de weg naar voren is. Vakbeurzen moeten voortaan met zorg worden samengesteld in een stimulerende omgeving”, aldus Hanna Nova Beatrice. Het klinkt meer als De Parade dan een meubelbeurs, inderdaad.

Het meubilair en de ingebouwde elementen van de bars tijdens de beurs worden direct na de beurs hergebruikt zodat niets wordt verspild. Zoals de Reading Room van Formafantasma waarvan de gesigneerde stoelen worden doorverkocht (wacht even, dat is toch gewoon handel?) en de stoffen van deze ruimte opnieuw worden gebruikt door een kunstopleiding. De boeken uit deze ruimte worden gedoneerd aan designopleidingen.

De beurs reikte deze week ook de Greenhouse Best in Show Award uit in samenwerking met Sight Unseen om zo beginnende ontwerpers nog meer onder de aandacht te brengen. De Scandinavian Design Award werd ook uitgereikt en wel aan  de Deense designer Cecilie Manz. “Als beurs is het ons doel om de markt te stimuleren en de industrie te promoten. Business is de kern van alles, maar het is ook belangrijk om plezier te hebben, talent naar voren te stuwen en de designgemeenschap in deze regio samen te brengen. Het is tijd om de traditionele formule voor een vakbeurs opnieuw vorm te geven”, aldus Hanna Nova Beatrice.

De volgende editie van de Stockholm Furniture Fair is van 4 tot en met 8 februari 2025 in Stockholmsmässan.

www.stockholmfurniturefair.se