Van 3 tot en met 8 maart is in Frankfurt de beurs Light + Building en voorafgaand aan deze grote vakbeurs op het vlak van verlichting deelt de organisatie een drietal lichttrends die te zien zullen zijn tijdens de beurs: Welcome Tomorrow, Embrace Simplicity en Create Uniqueness.

Trends kennen we uiteraard uit de meubelindustrie, de stoffen, de raam- en wand decoratie en andere elementen van het interieur maar dit speelt uiteraard ook bij verlichting, een van de belangrijkste bouwstenen van het interieur. Techniek, functionaliteit en sfeer ontmoetten elkaar bij verlichting. Het Duitse bureau bora.herke.palmisano omschreef in opdracht van de beurs deze drie trends die te zien zijn in hal 3.1.

Welcome Tomorrow: magical – inventive – visionary – sensuous – supernatural
Welcome Tomorrow is een combinatie van de trefwoorden magie, slim, vooruitziend en sensueel, mogelijk gemaakt door moderne technologie. Dit is een wereld van het stil observeren van natuurverschijnselen maar dan vertaald naar verlichting voor het interieur. Fascinerend en hypnotiserend. Met een vleugje bovennatuurlijk effect om het lichtbeeld verder te versterken.

Het kleurpalet wordt gedomineerd door pasteltinten die van binnenuit licht lijken te geven: magisch en sierlijk. Lichtblauw licht met een zijdeachtige, licht glanzende uitstraling. Gecombineerd met donker aluminium als behuizing, maar ook in de kleuren violet en aqua. Rietgroen als kleur. Zonnegeel, sorbet oranje en kunstmatig roze zijn de andere kleuren voor zowel het licht als het armatuur. Er wordt gespeeld met vormen, reflectie, beweging en schaduw om een illusie vorm te geven. Dit zorgt voor een sensueel effect in de ruimte. Natuurlijke verschijnselen die samenhangen met water, lucht en licht en transparante, organische vormen dienen als inspiratiebron. Ambacht en vooruitstrevende techniek komen samen bij deze trend met oog voor duurzaam materiaalgebruik.

Embrace Simplicity: pleasant – calm – holistic – emotional – pure
Embrace Simplicity legt de nadruk op plezierige, kalmerende en holistische designs. Hier gaat het niet om verrassing en verbazing maar om rust en welbevinden. De introverte, neutrale Scandi trend die we jaren geleden al bij de stoffen zagen maar dan nu als verlichting. Eerlijke , natuurlijke materialen, helder en authentiek, zeer gericht op duurzaamheid en milieubewustzijn. Functioneel en toch emotioneel, maar meer naar binnen gekeerd in vergelijking met het circus van de eerste trend.

De kleuren die horen bij deze trend zijn natuurlijk en ruw, onbehandeld, niet kunstmatig. Van een mat lichtgrijs tot off white tinten, nog lichtere pastelkleuren maar ook donkergroen, donkerbruin en heel diep donkerblauw als contrast hiermee. Houttinten spelen een rol, zowel licht als iets donkerder, en saliegroen: een modekleur in het textiel van enkele jaren terug is nu ook te zien als verlichting. Warmte en gezelligheid, daar draait het om. Rustig, niet opdringerig, authentiek en duurzaam. Simpel en modern. Circulair design past binnen deze trend maar materialen vanuit een andere context keren soms ook hergebruikt hier terug en krijgen in designs een nieuwe betekenis.

Create Uniqueness: unique – curated – artistic – charismatic – freethinking
Bij Create Uniqueness wordt het buitengewone en onvergelijkbare veranderd in een eclectische mix van designs met vele kanten en een volstrekt eigen karakter. Ambacht gaat samen met out of the box denken, originaliteit telt als de grootste kwaliteit. Het kleurenpalet is hier charismatisch, extravert en rijk aan contrasten: van donker leisteen tot heel licht grijs via een porseleinblauw, heel licht of juist heel donker groen, honing geel, cognactinten en intens chili rood.

Het resultaat is kunstzinnig, extravert en bestudeerd, de ruimte waar dit soort licht wordt toegepast heeft objecten die allemaal op zichzelf staan en bijna als in een museum worden uitgelicht door verlichting dat zelf ook oogt als een opvallend kunstobject. Onconventioneel, speels en levendig, vaak met een vintage knipoog maar wel volgens de modernste technieken. Sterke grafische motieven en patronen met duidelijke vormen, een beetje de mid-century stijl die populair is in stoffen en in de confectie.

Voorbeelden zijn dus te zien in de trendpresentatie in hal 3.1 en verspreid over de gehele beurs van 3 tot en met 8 maart.

light-building.messefrankfurt.com