Van een eenmans timmerbedrijf tot een bekende meubelfabrikant met 110 medewerkers: het familiebedrijf Sudbrock in Rietberg-Bokel (Ostwestfalen) viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Begonnen als garderobespecialist maakt het bedrijf nu kasten, bedden en garderobe systemen voor alle toepassingen. De leiding is in handen van de derde generatie: Johannes (60) en Theres (50) Sudbrock.

“De timmerwerkplaats van mijn grootvader in Wiedenbrück – dat was het begin“, zegt eigenaar Johannes Sudbrock. Wat daar in 1922 van start ging is nu wereldberoemd in de wereld van woonmeubelen, slapen en kantoormeubilair voor maatwerk. In dit derde pandemie jaar heeft het bedrijf aangetoond dat in Duitsland produceren voordelen heeft. De grondstoffen komen allemaal uit de regio.

De kleine timmerwerkplaats loopt goed in de jaren 20, ondanks de wereldcrisis die op handen is. In 1928 stapt men over op het maken van meubelen. In 1948 stapt de tweede generatie in het bedrijf met Franz Josef Sudbrock. Hij breidt de productie uit. De volgende mijlpaal is 1960: Sudbrock staat voor het eerst op de meubelbeurs in Keulen. De lokale leverancier krijgt nationale bekendheid. Vanaf 1957 vindt de productie in Rietberg-Bokel plaats omdat er geen ruimte meer is in het eigen dorp. Vanaf de jaren 70 telt het bedrijf 70 medewerkers. In 1977 komt het kastenprogramma Panama op de markt waarbij klanten zelf kunnen kiezen voor de grootte van de deuren en de laden. Dit wordt de eerste nationale schlager van het bedrijf die de naam van Sudbrock bij consumenten vestigt.

Johannes Sudbrock stapt na zijn studie in 1989 in het bedrijf. Hij voert een nieuw plankensysteem voor de kasten in en vergroot zo de omzet in de consumentenmarkt. In 2002 volgt hij zijn vader op als leidinggevende. Onder zijn leiding wordt het bedrijf gemoderniseerd, en ook de modellen zoals de minimalistische Cubo. Dankzij deelname aan beurzen in Keulen en Milaan valt het bedrijf ook internationaal op. In Duitsland zijn de kasten, bedden en garderoben van Sudbrock al een begrip, nu volgt het buitenland.  De Benelux, Oostenrijk, Zwitserland, Rusland en China zijn voorbeelden van exportmarkten. De productiefaciliteit is inmiddels 13.000 vierkante meter groot.

Echtgenote Theres Sudbrock is mede-directeur en heeft de creativiteit in het bedrijf gepromoot, zoals het gebruik van nieuwe kleuren: “Ik zie meubelen als poëzie. Een Sudbrock meubel moet je herkennen aan de fijne belijning, aan de harmonie in kleuren en dat we de binnenzijde en de buitenkant met dezelfde kwaliteit lakken en afwerken. Wij maken meubelen volgens de wensen van de klant die een neus voor kwaliteit heeft en die van hun meubelen meer verlangen dan alleen maar functionaliteit.” De plannen van het bedrijf hebben een knauw gekregen toen in 2018 bij Johannes ALS is geconstateerd. Het echtpaar kijkt echter naar voren en heeft medewerkers voor de bedrijfsvoering aangetrokken. De vierde generatie laat nog even op zich wachten aangezien dochters Maria en Eva nog studeren. Johannes wil, zolang het nog gaat, betrokken blijven bij het bedrijf: “Ik heb altijd al veel gedelegeerd. Het is al bijzonder wanneer je producten kunt verkopen die je zelf ook mooi vindt.” Op de foto hierboven het gezin Sudbrock.

Duurzaamheid is een groot thema bij Sudbrock. De boomstammen waarvan de meubelen worden gemaakt worden zorgvuldig uitgekozen en tot de laatste houtspaan gebruikt. Daarnaast werkt de fabriek met oplosmiddelvrije lakken. Theres voegt toe: “We zijn een opleidingsbedrijf en met succes: de leerlingen vinden het van grote waarde dat ze hier van alles leren, van boomstam tot verzending.” In dit jubileumjaar is Johannes trots op wat het bedrijf heeft bereikt in 100 jaar: “Wat ons onderscheidt is het persoonlijk produceren. En het is mooi om iedere dag te werken aan een duurzame toekomst.” Deze zomer is er een feest gepland op het fabrieksterrein. Op de site van het bedrijf is een bedrijfsvideo te zien die laat zien hoe de productie plaatsvindt.

www.sudbrock.de