Met deelnemers en bezoekers uit 117 landen, rond de 63.000 bezoekers en 2.300 deelnemers is organisator Messe Frankfurt meer dan tevreden over de eenmalige bijeenvoeging van Heimtextil, Techtextil en Texprocess de afgelopen week. Deelnemers en bezoekers waren tevreden over de respectievelijke beurzen, zo geeft de organisatie aan.

Bezoekers kwamen met name uit Italië, Frankrijk, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Spanje, Polen, Zwitserland, Tsjechië, Portugal, Pakistan en de Verenigde Staten. Er werd flink ingekocht en de positieve energie op de beurs was voelbaar, zo stelt Messe Frankfurt. Het leggen van persoonlijke contacten wordt met name genoemd als een doel van dit trio beurzen dat succesvol werd behaald. Tegelijkertijd kon iedereen de afscheidingen en open plekken in de hallen voor Heimtextil zien: juni is een lastige maand voor textielproducenten want men zit middenin de ontwikkeling voor komend voorjaar en om producten te laten zien die al sinds dit voorjaar op de markt zijn (en dus al bekend zijn) heeft weinig zin. Minder deelnemers dan gebruikelijk en Messe Frankfurt zet volop in op een terugkeer op het reguliere tijdstip in januari 2023.

Detlef Braun, bestuurslid van Messe Frankfurt: “De wereld heeft elkaar weer ontmoet in Frankfurt. De textielhandel is terug na de gedwongen pauze door de pandemie en toont zijn kracht. Maar ook wij zien de uitdagingen in grondstoffen en zo gaan we bijvoorbeeld in samenwerking met de UN Office for Partnerships een Conscious Fashion & Lifestyle Network oprichten waaraan aandacht wordt gegeven tijdens de 60 textielbeurzen die we wereldwijd organiseren.”

Juist omdat het aantal deelnemers aan Heimtextil veel geringer was dan doorgaans benadrukt Messe Frankfurt het internationale karakter van deze editie: ondanks reisbeperkingen die nog steeds gelden voor veel landen waren er veel bezoekers uit bijvoorbeeld India, Pakistan en Korea (naast de overige bovengenoemde landen). Meer dan 90 procent van de ondervraagde deelnemers was tevreden over de beurs, aldus Messe Frankfurt. Met een globale omzet van bijna een triljoen dollars en een voorspelde groei van 4,4 procent tot en met 2026 (cijfers met een slag om de arm) is de textielindustrie een van de grootste wereldbranches. “Deze industrie blijft behoefte houden aan face to face contacten, juist in deze tijd van enorme supply chain problemen is persoonlijke interactie onmisbaar en wij bieden dit platform voor de industrie”, aldus Olaf Schmidt, Vice President vande de tectielbeurzen van Messe Frankfurt. Zijn woorden worden bewezen door het feit dat veel afzeggers voor deze editie van Heimtextil er straks in januari 2023 weer bij zijn, zo viel te beluisteren op de beursvloer.

Techtextil en Texprocess werden onmiskenbaar goed bezocht, wat ook logisch is want deze beurzen die om de twee jaar worden gehouden hadden na het missen van vier jaar (inclusief twee jaar pandemie pauze) veel om te laten zien op het gebied van technisch textiel en de machines waarmee textiel wordt geproduceerd. Ook hierbij roemt Messe Frankfurt het internationale karakter van de beurs, dat goed zichtbaar was in het grote aantal landenpaviljoen uit onder andere Zwitserland, België, Turkije, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook Duitse deelstaten hadden hun eigen paviljoens, waarbij vaak een combinatie van bedrijven en universiteiten te zien was. Bij Heimtextil waren er ook landenpaviljoens, zoals de altijd visueel aantrekkelijk vormgegeven opstelling van Portugal. Het blijft een aantrekkelijke manier voor kleinere partijen om onder dezelfde paraplu een groter podium te kunnen betreden.

Techtextil bood veel nieuwe oplossingen met nadruk op duurzaamheid, hergebruik en verrassende toepassingen, zoals een hartklep gemaakt van textiele stof of een handtas gemaakt van imitatieleer uit een ananas. Verder nog meer PET garens voor bedrijfskleding, anitbacteriële lagen die stank en daarmee het aantal wasbeurten voor werkkleding verminderen en biologisch afbreekbaar polyester. Een uitgebreid verslag van Heimtextil (waaronder een interview met designer Sina Dyks die haar werk liet zien op de Trends) en Techtextil (met aandacht voor de Innovation Awards) leest u in de komende uitgave van Interior Business Magazine.

De volgende editie van Heimtextil is van 10 tot en met 13 januari 2023, de volgende editie van Techtextil en Texprocess is van 23 tot en met 26 april 2024..