Het is altijd pijnlijk om te moeten melden dat een bedrijf failliet is gegaan (alhoewel sommige media er gretig over berichten) en nu is een grote speler, Riverdale, gisteren failliet verklaard nadat vorige week donderdag al uitstel van betaling was aangevraagd.

Het familiebedrijf uit Nootdorp groeide de afgelopen jaren tot een grote internationale speler met 1.000 winkels in Nederland en in overige Europese landen voor de verkoop van de eigen collectie in meubelen en andere interieurproducten. De Riverdale stijl was vanaf 2006, toen Sophie de Kleijn-Ten Bos en haar echtgenoot Patrick de groothandel Tenbos overnamen en de bedrijfsnaam omdoopten in Riverdale, een begrip.

Met een webwinkel, shop in shops en eigen winkels werd het succesvolle interieurmerk succesvol verkocht vanaf 2006. In 2014 werd een nieuw en imposant kantoor van Riverdale gebouwd naar ontwerp van Piet Boon. In november 2021 maakte kapitaalinvesteerder NMG bekend grote belangen in het bedrijf te hebben gekocht en werden er plannen gemaakt voor nog meer expansie. Maar het bedrijf is ten onder gegaan aan het eigen succes, met name in de jaren tijdens de pandemie: veel orders, maar niet genoeg om alle investeringen te compenseren met als gevolg omzetdaling en nu dus een faillissement. Terwijl er dit voorjaar in diverse interviews de hoop werd uitgesproken dat 2022 een succesvol jaar zou worden voor Riverdale.

Het ging eigenlijk al langer niet goed met Riverdale: eind 2019 was het eigen vermogen geslonken tot meer dan 1 miljoen euro negatief. Dit liep in 2020 op tot bijna 4 miljoen euro. Inmiddels heeft NMG het bedrijf Riverdale niet meer op de website staan als participatie. Nu wordt er door de curator gezocht naar de mogelijkheden van een doorstart. De webwinkel is voorlopig nog in de lucht en naar verluid gaan de lopende leveringen aan klanten en winkels gewoon nog steeds door.