‘Modern’. Iedereen heeft wel een beeld bij dit woord. Hoe is het idee van modern in de kunsten eigenlijk ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld? Het Stedelijk presenteert MODERN — Van Gogh, Rietveld, Léger en anderen; 200 kunstenaars die in hun tijd vernieuwend waren en mede de basis legden voor wat wij nu kennen als modern. Met ruim 300 werken die kunsthistorisch gezien met meer dan 20 stromingen in verband worden gebracht. Van realisme en impressionisme tot Dada, van Arts and Crafts en Art Nouveau tot Bauhaus en De Stijl. De tentoonstelling werpt een frisse blik op internationaal bekende namen en brengt vele minder bekende makers voor het voetlicht. De Duitse meubelmaker Thonet heeft midden 19e eeuw de basis gelegd voor het hedendaagse meubel design. Het werk van Thonet is dan ook een van de hoofdrolspelers van de expositie in het Stedelijk, het grootste museum voor moderne en eigentijdse kunst en design in Nederland.

“MODERN laat zien dat het twintigste-eeuwse modernisme, met zijn geometrische en abstracte vormen, niet uit het niets kwam maar de uitkomst is van ontwikkelingen die al in de negentiende eeuw zijn ingezet”, vertelt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. “Het Stedelijk beschikt over een belangwekkende collectie kunst en vormgeving van de negentiende eeuw, die het waard is om in het licht van de ontwikkelingen van de twintigste eeuw een goed platform te bieden.”

In de vormgeving komt er midden negentiende eeuw verzet tegen de vele goedkope, gekopieerde neostijlen – ontwerpers van de Engelse Arts and Crafts-beweging en de Art Nouveau grijpen dan ook terug op het ambacht. Anderzijds omarmen ontwerpers juist moderne technieken en nieuwe materialen, zoals staal, gietijzer en persglas. De 19e eeuw werd een keerpunt: een tijd van industrialisatie, van nieuwe materialen en nieuwe technieken. De geschiedenis van Thonet is nauw verbonden met deze ontwikkelingen. Al in de 19e eeuw was Thonet een van de hoofdrolspelers in het moderne design. De expositie MODERN telt dan ook vele Thonet-iconen: stoel nr. 14, ontworpen door Michael Thonet in 1859; schommelstoel nr. 1, ontworpen door Thonet in 1860; loungestoel B 3, ontworpen door Marcel Breuer tussen 1925 en 1928; en stoel B 32, een ontwerp van Marcel Breuer en Mart Stam uit 1928 of 1929. In de theaterzaal van de tentoonstelling staan stoelen van model 209 en tafels uit de actuele collectie 1809, een uitnodigende plek om even uit te rusten en zittend te genieten van de tentoonstelling.

Ook de vaste collectie van het Stedelijk bevat een grote selectie Thonet-meubelen. “De rijke designcollectie van het Stedelijk herbergt een prachtige selectie van zo’n zestig Thonet-ontwerpen, van de vroege buighout- en stalen buismeubelen uit periode 1920-1930, tot hedendaagse ontwerpen van hout en staal. Het Stedelijk is een ideale plek om de geschiedenis van design te tonen, van historische stukken die volgende generaties inspireren tot hedendaagse designobjecten. Die context is heel bijzonder. We zijn blij dat we een aantal van deze top meubelstukken kunnen laten zien tijdens de expositie MODERN”, aldus Rein Wolfs. Ingeborg de Roode, curator Industrieel ontwerp bij het Stedelijk, voegt hieraan toe: “Thonet staat natuurlijk wereldwijd bekend om zijn innovatieve meubels. Het is een uniek bedrijf dat al meer dan twee eeuwen telkens weer baanbrekende ontwerpen en prachtig vormgegeven collecties lanceert. Daarom blijven we Thonet ook in toekomst met veel enthousiasme volgen.” Thonet ondersteunt de tentoonstelling als sponsor in natura.

MODERN – Van Gogh, Rietveld, Léger en anderen t/m 24 september 2023
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur
Stedelijk Museum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Nederland
www.stedelijk.nl