Online aanbieder MADE.com geeft wel vaker tips voor de inrichting. Deze keer gaat het over het kiezen van patronen om te combineren. Uiteraard ook leerzaam voor de detaillist met een fysieke winkel.

De kracht van 3
Gebruik maximaal drie patronen – met deze vuistregel voorkom je dat een look er te druk uit gaat zien. Begin met een motief op grote schaal en werk daar omheen. Dit is je startpunt.

Speel met schalen

De volgende twee patronen moeten kleiner zijn. Speel met verschillende schalen om je kamer meer diepte te geven en een sterk visueel geheel te creëren. Je kan bijvoorbeeld een gedurfd vloerkleed kiezen en deze naast een bedrukte stoel met een kussen zetten. Zie je hoe de patronen geleidelijk ingewikkelder worden?

Kies een palet
Het combineren van verschillende patronen werkt veel beter als je een tonaal kleurenpalet volgt. Maar je kan meer kanten op dan alleen roze-op-roze. Mode- en interieurblogger Karoline Herr zei al dat je ook moet nadenken over de ondertoon. Neem bijvoorbeeld een fauteuil en kussen: die dezelfde warme, aardse strepen bekleding hebben.

Spreid het uit
Als je ruimte aan de kleine kant is, zien meerdere lagen van patronen er misschien wat overweldigend uit. Probeer dan één patroon te gebruiken in elke ‘zone’ van je kamer – bijvoorbeeld wonen, eten en koken.

Block voor balans
Breng alle patronen in evenwicht met grote vlakken in een effen kleur, zoals een geschilderde muur. Als je nog niet voor een gedurfde kleur wilt gaan, kan je wit kiezen. Deze tint zorgt ervoor dat meubels eruit springen.