Aan het begin van elk jaar stelt Locatus de Top 100 van winkelformules vast. Locatus is marktleider op het gebied van retailinformatie in de Benelux. En breidt uit naar steeds meer Europese steden. Wat zijn de opvallendste veranderingen ten opzichte van vorig jaar of 10 jaar geleden?

Grootste stijgers / dalers in de ranking 2021 – 2020

In de Top 10 op basis van oppervlakte zien we geen verandering in de ranking, terwijl in de Top 10 op basis van het aantal verkooppunten iets van plaats gewisseld wordt. De formules in de Top 10 blijven echter hetzelfde. De opvallendste verschuivingen in de gehele Top 100 zijn:

Op basis van aantal verkooppunten Op basis van oppervlakte (wvo)
Grootste stijgers Grootste stijgers
Big Bazar Loods 5
Praxis Van der Valk
Jumbo Slijter DA
Avia Express Kluswijs
Grootste dalers Grootste dalers
Intertoys Intertoys
ABN Amro Multimate
Vodafone Woonexpres
Texaco

Ontwikkeling over 10 jaar

We zien elk jaar met name kleine verschuivingen, maar hoeveel is er veranderd als je 10 jaar teruggaat in de tijd? Welke veranderingen zien we dan? De 100 grootste bedrijven op basis van aantal verkooppunten laten samen een daling zien van 3,7% in aantal verkooppunten. De Top 100 op basis van oppervlakte bevatte in 2011 alleen retailers uit de detailhandel. Daar kunnen we een dergelijke vergelijking niet doen.

Woonwinkelsformules

De top 100 winkelformules op basis van oppervlakte lees je hieronder. Woonwinkel met de meeste vloeroppervlakte in Nederland is uiteraard IKEA. De Zweedse gigant exploiteert maar liefst een kleine 360.000 m2 vloeroppervlak. IKEA wordt gevolgd door Leen Bakker en Kwantum. Verder zien we JYSK, nog altijd goed voor ruim 100.000 m2 vloeroppervlak in Nederland, Loods 5 met 85000 m2, Beter Bed met 83.000 m2 en Goossens Wonen en Slapen met 81.000 m2 woonplezier. Piet Klerx, Swissense, Pronto Wonen, Seats en Sofa’s, Woonexpres  en Profijt; u vindt ze in de top 100. Ga zelf hieronder de lijst maar af.