Van 1 tot en met 3 september vindt in het beurscomplex van Keulen spoga+gafa 2019 plaats. De afgelopen zomerdagen hebben uitgenodigd tot lang buiten zitten en de beurs voor tuin en outdoor living speelt daar op in met de zomer van 2020 in het vooruitzicht. De tweede huiskamer, of het nu een tuin, balkon of veranda is, wordt meer en meer bij het interieur binnen getrokken. Of andersom gezien: de woonkamer loopt buiten door. De beurs presenteert vooraf alvast een aantal trends.

Wat te doen met een verouderde trampoline, een mainstay voor midden-Nederland? De kinderen zijn inmiddels te oud voor manisch rondspringen. Weghalen? Geen sprake van; tieners maken er een hangplek van, waarbij het vangnet fungeert als afscheidingswand voor de buitenwereld door er dekens aan op te hangen. Met kussens en andere accessoires wordt dit een party cave voor vele zomeravonden. Ouders zijn hoogstwaarschijnlijk niet welkom.

Donkergeel is de trendkleur voor buiten in 2019/2020. Gecombineerd met een beetje oranje is dit de zomerhit voor volgend jaar. Lichtblauw en roze gaan ook goed samen met donkergeel voor een Tommy en Annika look (dit is een hint voor de oudere lezertjes onder ons, beste beursmensen uit Keulen). Ook met lichtgeel is donkergeel een zonnige combinatie, zelfs met onderkoeld grijs oogt het aantrekkelijk.

Veranda en balkon worden steeds gezelliger en intiemer. Een logische trend, want steeds meer mensen hebben als single een appartement zonder tuin. Textiel dat buiten nauwelijks verkleurt (zodat je het niet van binnen naar buiten hoeft te slepen en vice versa) en tegen een regenbui kan. Buitendekens voor wanneer de avond koeler wordt dan verwacht. Ook de stoffering van de buitenbank of stoel (dit is voor de veranda) is outdoor proof. Het afstemmen van kleuren gebeurt in extremis: de limonade of de cocktail moet kleuren bij de kussens.

Stedelijke achtertuinen en balkons ontkomen ook niet aan de zomerse upgrading. Er moet tegen heug en meug ontspannen worden met vrienden, de onmisbare barbecue moet te pas en te onpas erbij worden gesleept en alles uiteraard vastleggen en delen met vrienden die er helaas niet bij konden zijn (en waarschijnlijk helemaal niet bestaan). Hoe dan ook, het kleine hoekje groen moet het doen in 2020. Geen boom in de buurt? Plant een tomatenplant. Meubelen! Niet meer de vertrouwde plastic tuinstoel met het tafelkleed uit plastic met die geinige gewichtjes, maar hout! Metalen details! De beurs zal vele voorbeelden tonen.

Outdoor meubelen moeten binnen ook leuk staan. Dit is een trend die omgekeerd (wat binnen leuk staat moest ook buiten gebruikt kunnen worden) al een tijdje gaande was, compact (en evengoed veel te duur) wonen in de grote steden zorgt er voor dat stoel, bank en tafeltje voor binnen en buiten een en hetzelfde model moeten zijn vanwege ruimte- en budgetgebrek. Voorbeelden te over in Keulen vanaf zondag. Op de foto de Bolonia stoel van iSimar. Helaas niet donkergeel.

Waar stopt het interieur en begint buiten? Of andersom? Het is de centrale vraag bij deze editie van de beurs. De nieuwste buitenmeubelen, planten, tuintechnologie (heerlijk woord) en barbecue uitrusting zijn te zien in Keulen. Zonnebril en bloemenhemd aan en gaan!