Twee generaties Adelmund vullen elkaar aan op weg naar nog meer succes met hun agentuur:
De kracht van vriendelijkheid en betrouwbaarheid

Kristian, Martin en Thomas Adelmund
Adelmund Furniture bestaat uit zonen Kristian en Thomas Adelmund en hun vader Martin. Het bedrijf heeft een showroom in De Woonindustrie, die uitgebreid gaat worden om nog meer zitmeubelen te kunnen tonen aan de bezoekers van het centrum. Een gesprek met drie verschillende persoonlijkheden die elkaars kwaliteiten door en door kennen. Martin: “Het succes van het merk Ramaro is echt hun kindje, het is ook gegroeid omdat ze elkaar respecteren in elkaars zakelijke rollen. Er is een goede dynamiek tussen die twee, al van jongs af aan.” Kristian: “We zijn blij dat we Martin er nog bij hebben. Zijn kennis en adviezen zijn onmisbaar.”
“IK VIND HET ZO MOOI OM TE ZIEN HOE DE JONGENS ZICH HEBBEN ONTWIKKELD, HOE ZE GERUISLOOS MIJN ROL HEBBEN OVERGENOMEN EN DOOR DE KLANTEN ZIJN GEACCEPTEERD.”
Martin (78) Thomas (42) en Kristian (38) Adelmund vormen een echte meubelfamilie. Als jonge kinderen gingen de beide zonen al met hun vader mee naar beurzen, fabrieken en klanten. Kristian: “Het meubel vak is ons echt met de paplepel ingegoten. We vonden het ook altijd leuk om mee te gaan en al die verschillende meubelen te zien en te voelen.” Toch was het niet vanzelfsprekend voor Kristian om zijn vader te volgen in het vak: “Ik heb een loopbaan opgebouwd als profvoetballer, deze sloot ik af in Indonesië. Toen mijn vader ernstig ziek werd ben ik teruggekomen naar Nederland. Ik heb eerst een eigen winkel gehad maar ben daarna toch voor mijn vader gaan werken.” Thomas kwam via een omweg in de asbestverwerking ook bij het bedrijf.
Inmiddels is vader Martin in dienst van zijn zonen en zegt droogjes: “Ik verstuur aanmaningen en geef een beetje advies.” Kristian: “Hij kijkt altijd mee met wat we doen en gelukkig maar.” Kristian is verantwoordelijk voor de verkoop en de modellering van banken met het Poolse merk Ramaro, Thomas richt zich meer op de logistiek en de administratie. “Zo vullen we elkaar perfect aan”, aldus Thomas. Kristian knikt: “Wat we gemeen hebben is dat onze klanten weten wat ze aan ons hebben. We krijgen veel vertrouwen van hen, dat is heel prettig.” Adelmund Furniture heeft naast de merken Ramaro en Meblipol nog 6 andere leveranciers in het programma voor voor hele scherpe prijzen zowel op commissie als in voorraad productie kunnen werken. “Daardoor kunnen we meerdere segmenten van de markt voorzien van commerciële handel in verschillende prijsklassen”, aldus Kristian.
ACTUEEL BLIJVEN IS EEN MUST
Kristian wijst naar een bank van Ramaro in de showroom: “Dit model is een hardloper en dat komt omdat er zoveel opties mogelijk zijn. Er is op dit moment veel vraag naar banken met functionaliteiten: een druk op de knop en een chaisse longue komt tevoorschijn. Maar denk bij opties ook aan een verschil in zitdiepte of verschillende stiknaden. Op de vloer of op poten, plus een keuze uit een enorme hoeveelheid stoffen.” Thomas vult aan: “Er is nog steeds veel vraag naar bouclé stoffen, soms ook nog naar teddy of linnen. We zien wel dat men nu meer durft te kiezen voor kleuren.” Kristian: “Dat klopt, we zien meer burgundy, paars of cognac in de aanvragen.”
Wat de broers benadrukken is de noodzaak om actueel te blijven, voorop te lopen met de modellering van banken en met de keuze aan stoffen. Kristian: “Mensen laten hun huis zien via social media en hopen op waardering. Dat betekent dat ze de inrichting heel snel willen veranderen om die aandacht vast te houden. De omloopsnelheid is enorm hoog.” Thomas: “Men doet hooguit een jaar of vijf met een bank. Deze zit dan nog prima maar hij moet toch vervangen worden, mensen raken snel uitgekeken. Dan staan wij en onze klanten weer klaar met een nieuw model.” Kristian: “De modellering staat dus nooit stil, anders loop je achterop. Twee keer per jaar de collectie aanpassen is noodzakelijk, de concurrentie zit niet stil en verandert de banken ook.”
“WAT WE GEMEEN HEBBEN IS DAT ONZE KLANTEN WETEN WAT ZE AAN ONS HEBBEN. WE KRIJGEN VEEL VERTROUWEN VAN HEN, DAT IS HEEL PRETTIG.”
HET BELANG VAN GOEDE MARKETING
Het is ook van groot belang welke opstelling de retailer kiest voor de showroom want ervaring leert dat de meeste consumenten dit overnemen voor thuis. Kristian: “De winkelier ziet wat er populair is op social media, wij zien het ook en we maken de modellering zoals de winkelier het aangeeft. Het prettige aan de fabriek van Ramaro in Polen is dat ze zeer flexibel zijn en hele goede modelmakers in dienst hebben. We kunnen lezen en schrijven met die mensen. Er wordt iets gevraagd en ze maken het.” Martin: “Dat geldt ook voor de andere Poolse fabrikanten waar we mee samenwerken.” Kristian onderstreept het belang van goede marketing, zowel voor Adelmund Furniture als voor de retailers: “We moeten duidelijk maken aan onze volgers dat we boven op de bal zitten, dat we vooraan lopen en dat bij ons alles mogelijk is. Die boodschap moeten we samen 24/7 uitdragen.”
Thomas: “Ramaro kwam al eerder op ons pad maar ongeveer 4 jaar geleden bood de marketingmanager het merk aan ons aan via linkedin. Het ging op dat moment niet zo goed met de fabriek maar wij zagen meteen wat ze ons konden bieden op het gebied van modellering en stoffering naar wens.” De fabrikant en Adelmund Furniture besloten samen op de Meubelbeurs Brussel te gaan staan om de eerste reacties te peilen. Kristian: “Het was een schot in de roos. Ze maken wat wij willen en dat konden we overbrengen op de bezoekers van de beurs. Sindsdien is de omzet voor het merk in Nederland alleen maar aan het toenemen, ook in 2024. Ik hoorde om me heen veel verhalen over omzetdaling maar wij blijven plussen.” Martin: “Het aantal medewerkers in de fabriek is gestegen van 100 naar 200 en dat is voor het grootste deel te danken aan de populariteit in Nederland. Dankzij hun inspanningen.”
“WE ZIJN SELECTIEF VOOR RAMARO IN DE WINKELS WAARMEE WE WERKEN EN HEBBEN INMIDDELS EEN LANDELIJKE DEKKING, MAAR NIET OP ELKE HOEK VAN DE STRAAT.”
PLEZIERIG SAMENWERKEN
Gevraagd naar de sleutel van het succes van Ramaro zegt Kristian: “De prijs/kwaliteitverhouding maar dan in combinatie met de perfecte modellering en de verkoop via de juiste retailers. We zijn selectief voor Ramaro in de winkels waarmee we werken en hebben inmiddels een landelijke dekking, maar niet op elke hoek van de straat. We vinden het namelijk belangrijk dat de uitstraling van de winkel ook bij de modellen en het DNA van het merk past.” Thomas: “Het is ook heel plezierig samenwerken, zowel onderling als met de klanten. We krijgen veel waardering en vertrouwen van de retailers, ook in de modellering die we voorstellen of in de standaardmodellen.” Kristian: “Dat vertrouwen komt ook omdat we altijd onze afspraken nakomen. We zijn ook altijd bereikbaar.” Martin: “De jongens zijn inmiddels goed geaccepteerd in de branche.”
Toch duurde het even voordat met name Kristian zich lekker in zijn vel voelde in het vak: “Ik was altijd bezig geweest met voetbal, waar alles draait om prestaties, jezelf verbeteren en scherp blijven op concurrentie voor je positie. Het kwartje viel niet meteen dat dit precies de eigenschappen zijn die je ook in het meubel vak nodig hebt. Daarnaast miste ik het vriendelijke, het menselijke aspect van de Aziatische cultuur. Ik vond, en vind, Nederland vaak zo hard en direct.” Thomas: “Het leven daar is niet zo gehaast als hier, alles gebeurt met een glimlach. Dat zie je veel minder in Nederland, helaas.” Toen Martin ernstig ziek werd besloot Kristian zijn loopbaan als profvoetballer op te geven en terug te keren naar Nederland om bij zijn vader te zijn. Martin: “Hij ging telkens trouw met mij naar de dokter die op gegeven moment tegen ons zei: je vader gaat vast langer mee dan we verwachten. Maar gelukkig had Kristian ondertussen ook een lieve vrouw ontmoet.” Kristian: “Dus van teruggaan naar Indonesië is het nooit meer gekomen.
Maar nog even over die Aziatische vriendelijkheid: dat spreekt ons alle drie aan, het zit ook diep in ons. Daarom proberen we altijd zo vriendelijk mogelijk met iedereen om te gaan.” Martin: “Dat is niet een kwestie van proberen, jullie zijn zo van nature, jullie zijn altijd al zo geweest. Het zit in jullie DNA.” Discipline en de wil om te winnen Martin is dus nu in dienst van zijn zonen en bemant de stand in De Woonindustrie op de maandagen. “Ik moet bezig blijven, ik kan niet thuiszitten en denken: hoe gaat het met het bedrijf? Ik kijk mee met de modelleringen die Kristian doet met de klanten en de fabriek. Ik vind het zo mooi om te zien hoe de jongens zich hebben ontwikkeld, hoe ze geruisloos mijn rol hebben overgenomen en door de klanten zijn geaccepteerd.” Kristian: “We hebben zoveel baat bij Martin als vraagbaak en adviseur. Hij staat nu misschien meer op de achtergrond maar voor ons staat hij nog steeds op de voorgrond.” De affiniteit met meubelen kwam bij Kristian vanzelf, eerst was er het vertalen van de discipline en de wil om te winnen van een topsporter naar het meubel vak. “Ik vind het inmiddels heel leuk om het succes te zien van een model dat je samen met de klant en de fabriek hebt bedacht. Wat we samen hebben opgebouwd is echt heel mooi. Genieten van het succes komt er echter niet van, we moeten altijd verder.”
Het afgelopen jaar was dus opnieuw succesvol voor het bedrijf: “We hebben de focus gelegd op meer plaatsingen in winkels en op een bredere spreiding van Ramaro door het land. Dat is gelukt, de dekking is nu goed.” Martin: “Klanten weten inmiddels dat we innovatief zijn en vragen: kun je dit of dat maken? Als dat lukt dan wordt de band met ons nog hechter. We kunnen alles; van goedkope merkloze hoekbanken tot de meubelen van het hoge niveau van Ramaro.” Kristian: “We weten inmiddels goed de weg in Polen, door de terugloop in de orders in meerdere markten in Europa werden we door meerdere fabrikanten benaderd om hun capaciteit op te vullen. Dit zijn fabrieken die gewend waren om in grote volumes te produceren, wij hebben hen moeten leren om op commissie te werken zoals we altijd doen met onze merken.”
“DE MODELLERING STAAT NOOIT STIL, ANDERS LOOP JE ACHTEROP. TWEE KEER PER JAAR DE COLLECTIE AANPASSEN IS NOODZAKELIJK, DE CONCURRENTIE ZIT NIET STIL EN VERANDERT DE BANKEN OOK.”
VASTE PLEK OF EEN TIJDELIJKE BEURS?
Martin is vanaf de opening van toen nog het HTC altijd betrokken geweest bij het centrum. “We staan hier omdat de klanten hier naartoe komen. Mijn zonen hebben nog wel eens de wens om ergens anders een showroom te willen beginnen, maar ik houd het een beetje tegen. Denk aan het schaalvoordeel van de andere bedrijven die hier zitten. Onze klanten verkopen meerdere merken en sommige daarvan hebben hier ook een showroom.” Kristian: “Maar soms twijfel ik aan het nut van hier aanwezig zijn. Het bezoek loopt al jarenlang terug en die mensen zien we wel tijdens de Meubelbeurs Brussel. Daar komt iedereen.” Martin: “Het is wel zo dat ik het aandeel aan zitmeubelen in De Woonindustrie aan de magere kant vind waardoor de grote inkoopcombinaties hier bijna niet meer komen, maar tegelijkertijd: er zijn ook minder aanbieders actief in de markt, het schuift steeds meer in elkaar.”
Thomas: “De vakdagen zijn geen beurs, vind ik. Op een beurs springen de stands eruit en is de sfeer anders: in die paar dagen moet het gebeuren dus iedereen doet nog meer zijn best en de sfeer is altijd uitgelaten en positief, ook als deelnemers onderling. De sfeer tijdens een beurs is niet te vertalen naar dit gebouw. We hebben beurzen nodig om onze collecties met een knal te kunnen laten zien.” Martin: “Toch zeg ik: blijf hier.” Kristian: “We gaan ook niet weg, maar ik blijf wel om me heen kijken. We hebben trouwens veel vertrouwen in het nieuwe sales team van het centrum. Wanneer het hen lukt om nog meer bedrijven aan te trekken waar onze klanten op afkomen, dan zitten we hier nog steeds goed.”
Copyright
© 2025 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business Magazine.
Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business Magazine, editie januari 2025. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding.