Ontwerper Hugo de Ruiter ontving dit weekend 2 GIO awards voor zijn meest recente ontwerpen voor Gealux en Cooloo. De Gio award van de organisatie designlink is geen geldprijs of bokaal. De Awards staan voor de erkenning van met hoog vakmanschap ontworpen producten  die door een vakjury worden beoordeeld op functionaliteit, vormgeving, originaliteit, ergonomie, materiaalgebruik en respect voor mens en omgeving.

Hugo de Ruiter ontving zijn awards voor Quadrant voor Gealux en Ameba voor Cooloo. Beide produkten zijn  opgenomen in de (dit jaar door Covid-19 virtuele) expositie van de DDW : https://ddw.nl/en/programme/5272/gio  Volgend jaar mogen ze echt geëxposeerd worden op de altijd druk bezochte designweek in Eindhoven.

Gealux: “De elementengroep Quadrant  biedt op een verbluffend eenvoudige wijze een maximum aan flexibiliteit in het interieur. Quadrant is een zitconcept voor mensen die houden van afwisseling, voor mensen die geen genoegen nemen met slechts 1 opstelling van hun meubel in het interieur.  Wil je jouw interieur steeds anders beleven en je meubelen steeds weer anders neerzetten, dan is Quadrant iets voor jou.  Er zijn geen beperkende linkse en rechtse zitelementen, zodat na een verhuizing of verandering van jouw interieur de Quadrant zitgroep steeds weer perfect past op de nieuwe stek. De in een handomdraai in 4 standen te zetten rugleuning maakt het aantal zitconfiguraties bijna ontelbaar. Stof- en leercombinaties in de verschillende onderdelen creëren een creatief beeld.”

Over de Ameba van Cooloo (hierboven): “Cooloo geeft met zijn ecologische coatings een enorme meerwaarde aan het gebruik van comfortabele zitmeubelen voor binnen en buiten. De fauteuil Ameba is uit een mono blok zachtschuim gesneden en door toepassing van een speciale coating heeft de fauteuil een heerlijk comfort en zeer goede stabiliteit.  Er wordt geen houten of metalen frame toegepast in het product. De fauteuils zijn daardoor zeer licht van gewicht en zeer handelbaar. In een oogwenk verplaats je ze van binnen naar buiten. Een regenbui en zonlicht erop is tenslotte geen enkel probleem. Met deze coatingtechniek kan je een zitmeubel ook “poten” geven, waardoor  zitcultuur met Cooloo coatings weer een nieuwe innovatieve en disruptieve dimensie krijgt.”

De poten van Ameba geven de fauteuil een bijna dierlijk karakter alsof het een levend wezen wordt. De Ruiter: “Ik hou ervan om producten een persoonlijke  signatuur te geven. Mensen willen altijd iets herkenbaars uit het verleden waar ze houvast aan hebben gecombineerd met een toekomstperspectief vol hoop en een nieuwe richting . Door de fauteuil op deze wijze poten te geven krijgt het zitmeubel een herkenbaar karakter met een  nieuw elan. Door de fauteuil in de 3 maten groot, klein en puppy te maken ontstaat een familie, waarop iedereen van groot tot klein een heerlijk eigen plekje kan vinden.”  Je kan bij Cooloo kiezen om een coating van leer, kurk of een alternatief recycling materiaal toe te passen. Je dient daarmee op een duurzame manier ook de circulaire economie. Dat is voor consumenten belangrijk, maar zeker ook voor bedrijven die rekenschap willen geven van hun ecologische voetstap. Bovenaan de Quadrant, daaronder dus de Ameba.