Met een investering van 20 miljoen euro gaat Unilin MDF recyclen op industrieel niveau in de fabriek in het Franse Bazeilles. Een grote stap voorwaarts voor de circulaire economie, aldus de fabrikant van plaatmateriaal omdat deze service van hergebruik in de vorm van licenties wordt aangeboden aan de gehele sector via Unilin Technologies.

Tot nu toe werden MDF producten zoals wandpanelen, laminaatvloeren en het productieafval van deze producten aan het eind van hun levenscyclus verbrand in ovens. Wat het recyclen eerder zo lastig maakte was de lijm die de houtvezels van MDF bij elkaar hield. Dus moest er een manier worden gevonden om de lijmmoleculen af te breken. Het verhaal is inmiddels legendarisch (en stond ooit in een uitgave van Vloeren Business Magazine): de CEO van Unilin Panels, Veronique Hoflack, testte een prototype oplosbare lijm die onder druk zou loslaten in haar keuken in een snelkookpan.

“Wat we nu doen is stoom gebruiken om de moleculen te doen loslaten in grote kookvaten”, zegt project engineer Stéphane Marthy. “Dit zijn toestellen uit de agro-industrie, om deze geschikt te maken voor het recyclen van MDF hebben we veel moeten experimenteren en aanpassen om zo de gewenste parameters van het proces te optimaliseren.” Na enkele jaren kon de productie op volumeniveau worden gestart: “We gebruiken inmiddels dezelfde soort apparaten maar dan wel op maat gemaakt naar onze wensen en geschikt voor hoge volumes”, aldus Yoann Raucourt, Production Manager van de fabriek in Bazeilles. Op dit moment haalt de fabriek al een volume van 1.500 kilo MDF per uur. Vanaf september 2025 moet dit nog verder omhoog en vanaf dat moment zal de eerste MDF recycling productielijn ook echt actief worden.

“MDF recycling geeft ons de mogelijkheid om de houtvezels opnieuw te gebruiken waardoor we ook langer CO2 kunnen vasthouden in plaats van dit vrij te laten door verbranding. We streven naar 380.000 ton CO2 opslaan per jaar door het hergebruik van houtvezels. Dit staat gelijk aan de CO2 emissie van 211.000 auto’s met brandstofmotoren”, zo zegt Julien Boucher, site manager van de fabriek in Bazeilles. De 20 miljoen euro investeringen gaat naar nieuwe fabrieken en machines en naar het implementeren van nieuwe processen. Unilin gaat in de nabije toekomst in staat zijn om MDF platen te produceren die voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan en dit percentage is nog maar een tussenwaarde die ongetwijfeld verhoogd gaat worden, zo voorspelt de fabrikant. Om dit te bereiken worden er twee productielijnen opgezet: een voor pre-consumer materiaal, zeg maar productieafval, van gelamineerde houtproducten en een post-consumer lijn waarbij ingezamelde producten aan het einde van hun cyclus worden verwerkt.

Julien Boucher: “Innovatie zit bij Unilin in het DNA en we zijn ervan overtuigd dat dit MDF recycling proces een stap voorwaarts is voor de gehele industrie. Daarom willen we deze technologie wijd verspreid ter beschikking stellen via Unilin Technologies licenties. Dit gaat helpen om de circulaire economie van wandpanelen en de vloerenindustrie nog meer te ontwikkelen.”