Het virus heeft uiteraard ook economische gevolgen. Na tien edities aanwezig te zijn geweest tijdens de Salonde del Mobilie in Milaan moet het Nederlandse organisatiebureau voor de promotie van design, Ventura Projects, er mee ophouden. De verplaatsing van de Salone naar volgend jaar doet het bureau de das om.

Na 10 succesvolle edities is het bedrijf niet langer levensvatbaar na de verschuiving van de beurs in Milaan.  De beide exposities die het bedrijf organiseert, Ventura Centrale en Ventura Projects, konden dit jaar niet doorgaan. Oprichter en art director Margriet Vollenberg heeft de beslissing moeten nemen om de activiteiten geheel te stoppen en dit is een klap voor designers in ons land en ver daarbuiten die het Ventura platform in Milaan en elders (denk aan New York) gebruikten om bekendheid te verwerven, Voorbeelden van namen die mede dankzij Ventura gelanceerd zijn: Maarten Baas en het Japanse bureau TAKT PROJECT. Vollenberg zegt geen andere keuze te hebben gehad dan te stoppen.

Zij was als pleitbezorger voor beginnende designers 21 jaar betrokken bij presentaties in Milaan, waaronder 11 onder de vlag van Ventura Projects. Met een Nederlands en een Italiaans team zorgde het bedrijf voor een vast onderdeel van de beurs in Milaan, ook al maakte de exposities er geen deel van uit. Designers kregen veel aandacht van bezoekers en deelnemers van de Salone en menige loopbaan als ontwerper begon vanaf het Ventura platform.
Vollenberg: “De afgelopen dagen hebben mijn team en ik designers op de hoogte gesteld van deze pijnlijke beslissing. De reacties waren verdrietig maar ook hartverwarmend. Ik kijk terug op de afgelopen jaren met veel trots en dankbaarheid. We hebben in totaal meer dan 7.000 exposanten gehad, we hebben talloze innovaties getoond. We hopen dat de mogelijkheid om fysiek design van over de hele wereld te laten zien snel terugkeert. Nu, meer dan ooit, hebben we behoefte aan creativiteit, speelsheid en slimme oplossingen: de functies van goed design.”

Op 29 april deed Ventura Projects nog mee aan het Virtual Design Festival van designsite Dezeen met het tonen van werk van meer dan 80 internationale designers, opleidingen en merken die normaal in Milaan zouden hebben gestaan. De foto van Stefano Tripodi laat de bar zien van Ventura Projects tijdens de expo in 2018.