Van opgeviste PET-flessen en staalafval maakt Vepa circulaire kantoormeubelen, nu samen met Plastic Whale, een bedrijf dat plastic uit de Amsterdamse grachten vist. De primeurcollectie bestaat uit een boardroomtafel, een stoel, lampen en akoestische wandpanelen.
Plastic Whale is een Amsterdamse onderneming die afval uit de gracht gebruikt om design bootjes mee te maken. En die bootjes worden weer ingezet om meer mensen afval uit de gracht te laten vissen. Vepa is een producent van kantoormeubilair.

“We creëren economische waarde uit plastic afval met de betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen”, vertelt initiatiefnemer Marius Smit, oprichter van Plastic Whale. “Elk jaar vissen we samen met duizenden mensen plastic uit de grachten. Hier hebben we al tien designsloepen van gebouwd. Met het kantoormeubilair kunnen we een nog grotere impact maken. Er zijn namelijk veel bedrijven die een positieve bijdrage willen leveren aan een schoner milieu.”

Vepa is een koploper op het gebied van duurzame innovatie, zij zijn verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling, productie en verkoop. “Voor vervaardiging van het meubilair gebruiken we PET-flessen die door Plastic Whale zijn opgevist. Ook smelten we staalafval om tot het onderstel van de stoel. We zijn hard op weg naar een afvalloze fabriek en zorgen er zelfs voor dat we in deze collectie het afval van anderen verwerken”, aldus Janwillem de Kam, directeur van Vepa. Om duurzaamheid te kunnen waarborgen wordt de productie bewust in Nederland en in eigen hand gehouden. Dat is uniek. Bovendien krijgt men, bij inlevering van het meubilair, statiegeld retour. Zo worden waardevolle grondstoffen hergebruikt en ontstaat er geen nieuw afval.

Walvis als inspiratie

LAMA Concept is verantwoordelijk voor het ontwerp van de collectie. Circulariteit staat centraal en de walvis diende als inspiratiebron. Yvonne Laurysen, mede-eigenaar van LAMA Concept licht toe: “Voor dit fascinerende zoogdier vormt de plastic soep een grote bedreiging. We hebben karakteristieke elementen van de walvis vertaald naar de ontwerpen. Denk hierbij onder meer aan de look and feel van de kenmerkende huid, het vetweefsel en het indrukwekkende skelet.”

Van afval naar impact

Een deel van de opbrengst van Plastic Whale Circular Furniture wordt geïnvesteerd in lokale projecten die het plasticprobleem aanpakken op plekken waar dit het hardst nodig is. De eerste samenwerking is gesloten met SweepSmart, een organisatie die professionele afvaloplossingen aanbiedt in India. Plastic Whale Circular Furniture maakt het mogelijk om samen met SweepSmart afvalverwerkingscentra in India professioneler in te richten, waarbij het ingezamelde plastic kan worden hergebruikt voor de volgende meubellijn.

Meedoen

Plastic Whale Circular Furniture is vanaf vandaag te bestellen via exclusieve Plastic Whale Circular Furniture dealers in Nederland. Prijzen zijn op aanvraag. “Het meubilair is er voor ieder bedrijf dat zijn duurzaamheidsdoelstellingen concreet wil maken. Aanschaf ervan stimuleert de lokale economie en pakt het plasticprobleem aan. Bovendien krijgen partners er prachtig, state-of-the-art, meubilair voor terug. Samen willen én kunnen we wereldwijd impact maken”, sluit Marius Smit af.