Op 10 en 11 juli & 17 en 18 juli is het zover, de jaarlijkse eindexamenexposities van HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur in Rotterdam en Amsterdam. Examenleerlingen tonen tijdens de Expo hun creaties waarmee ze de opleiding afronden aan het bedrijfsleven, vrienden, familie, leerlingen en andere geïnteresseerden.

Bed & Wed-Fast
Interieuradviseur Marloes heeft een Frans kasteel omgetoverd tot een ‘Bed & Wed-Fast’. Het kasteel biedt onderdak aan bruidsparen en hun gasten. ‘Ik wil graag mensen met een beperkt budget ook de gelegenheid geven om te trouwen op een unieke locatie. Ik heb gebruik gemaakt van frisse kleuren, waardoor het de ruimte laat opbloeien. Het doel was om in de ruimtes een huiselijke sfeer te creëren, dit is goed gelukt. Ik heb met liefde aan het ontwerp gewerkt en naar mijn idee straalt dat er ook vanaf’, vertelt Marloes.

Trekkershut

De leerlingen van de opleiding werkvoorbereiders Timmerindustrie hebben als groepsopdracht een trek-kershut van 4 bij 6 meter ontworpen en gemaakt. Dit houten huis kan worden gebruikt als trekkershut voor fietsers die onderweg als kort verblijf willen slapen.

Boten kunnen niet vliegen
Melle haalde zijn VWO diploma, werkte in binnen-, en buitenland, maar wilde zich na 3 jaar weer hele-maal ergens op storten. Zonder verwachtingen schreef hij zich in op het HMC in. Nu kijkt hij er tegenop om weg te gaan. Zijn leven speelt zich af op en rond boten, om de kneepjes van het vak te leren koos hij voor de specialisatie botenbouw, maar hij kwam in contact met de luchtvaart. ‘Ik realiseerde me dat ik wilde leren vliegen en om kosten te besparen besloot ik mijn eigen vliegtuig te maken. Als meester-werkstuk leek mij dit perfect om mij verder te ontwikkelen en het is natuurlijk ook een uitdaging.’ Of Melle zijn houten vliegtuig klaar is om gekeurd te worden, zodat hij ermee kan leren vliegen en op reis kan, zien we tijdens de Expo!


Combinatie van draagbare, natuurlijke materialen

‘Hout is in tegenstelling tot leer, hard en beweegt niet mee’. Door met de lasersnijder een patroon in het hout te snijden kan het hout echter wel flexibel worden, een techniek die Cleo bij de meubelmakers zag. Design your own WOØD, is haar examen collectie. Zij maakt tassen waarbij ze hout combineert met leer. ‘Ik maak drie keer een basis van hout, verschillende modellen, waarin een leren tas geklikt kan worden’. Twee jaar geleden kwam ze op het idee door de opdracht leer te combineren met een ander materiaal. ‘Ik ben toen gaan experimenteren met hout, omdat ik de combinatie van twee natuurlijke materialen heel mooi vind. Het leukste vind ik dat ik in deze collectie écht kan laten zien wat de opleiding creatief vakman inhoudt.’ (zie foto bovenaan de pagina) 

Openingsdagen & -tijden
De Expo in Rotterdam is voor publiek geopend op 10 juli van 15.00 – 21.00 uur en 11 juli van 13.00 – 17.00 uur. Amsterdam is voor publiek geopend op 17 juli en 18 juli van 15.00 – 21.00 uur. Bekijk hier meer informatie over de Expo.