Ontwerper, typograaf, grafisch vormgever en docent Wim Crouwel (1928-2019) is op 19 september overleden. Crouwel was een zeer invloedrijk ontwerper en mede oprichter van ontwerpbureau Total Design. Hij kwam altijd op voor het vak van ontwerper, ook in een tijd dat bijna niemand in ons land een idee had van wat dat vak inhield en er wel eens laatdunkend over werd gesproken.

Van de website van de BNO (waarvan hij erelid was): “Wim Crouwel was een van de meest vooraanstaande ontwerpers van Nederland en medeoprichter van Total Design in 1963. Hij bleef lange tijd als directeur aan TD verbonden. Grote bekendheid verwierf hij met het lettertype New Alphabet en met zijn affiches voor het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naast zijn werk als ontwerper en bureaumanager was hij actief in het onderwijs (kunstacademies, Erasmus Universiteit en TU Delft). Van 1985 tot 1993 was hij directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In 1996 trad hij aan als eerste voorzitter van de uit de fusie van bNO, KIO en KIO-branche ontstane BNO.”

“Sinds 2014 is zijn naam verbonden aan het instituut voor erfgoed grafische vormgeving en typografie: het ‘Wim Crouwel instituut’. Wim Crouwel was erelid van de BNO. Wij gedenken Wim Crouwel liefdevol en met groot respect. We zijn hem innig dankbaar voor zijn betrokkenheid bij en inzet voor het ontwerpvak.”

Vanaf 28 september is in het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling ‘Wim Crouwel: Mr. Gridnik’ te bezoeken. Geen Dutch Design zou ooit hebben bestaan zonder Wim Crouwel.