Ontwerper Christien Meindertsma liet tijdens deze editie van de Dutch Design Week in Eindhoven geperste blokken wol zien die een alternatief kunnen zijn voor het nu nog veelgebruikte en lastig te recyclen PU schuim waarmee zitmeubelen worden opgevuld.

Meindertsma werkt sinds 2020 in samenwerking met Rotterdam Circulair en de Gemeente Rotterdam in het kader van het project De Zachte Stad aan toepassingen voor de hoeveelheid wol die de kudde schapen van de stad, gehoed door herder Martin Oosthoek, De kudde telt 2.000 schapen, zij houden het gras kort op verschillende plekken in de stad. Deze dieren produceren ruim 5.000 kilo wol per jaar en het grootste gedeelte werd, totdat Meindertsma betrokken raakte via herder Oosthoek, niet gebruikt en verbrand. Doodzonde. Er is inmiddels een woloverschot en niet alleen in Rotterdam maar in ons hele land, zo werd al eerder gemeld door diverse bronnen.

De ontwerper gebruikte de wol (een materiaal dat zij al 10 jaar bestudeert) tot nu toe voor zeer uiteenlopende toepassingen, van kleding (uiteraard) tot akoestische oplossingen, ook voor de muziekindustrie: vilten dempers voor pianotoetsen, bijvoorbeeld. En nu dus ook in blokken als alternatief voor PU schuim in de meubel- en interieurbouw. Wie weet heeft zij bij deze een eerste stap gezet richting een nieuwe norm voor het vullen van zitmeubelen. Op de foto de Rotterdamse schapen in de buurt van de Lee Towers (op de achtergrond) in Rotterdam-West. Hieronder de link naar een een prachtige video over de kudde in Rotterdam en hoe hun wol wordt verwerkt.

dezachtestad.nl