Traditioneel voorspelt Bureau RMC de winkelstraatdrukte tijdens Black Friday. Black Friday is de laatste jaren het hoogtepunt van de Nederlandse detailhandel en in menig stad behoren deze winkeldagen tot de drukste dagen van het jaar. Wel voorspelt het RMC dat de week van Black Friday 46,8% rustiger zal zijn dan in 2019.

Bureau RMC deed onderzoek op basis van de dagelijkse tellingen van de CityTraffic sensoren. De voorspellingen zijn gebaseerd  op het winkelgedrag van de afgelopen zes weken en de passantendrukte van vorige jaren rond Black Friday. Hieronder ziet u in de tabel wat de weekcijfers zijn in relatie tot 2019. “De laatste twee winkelweken zijn weer drukker dan de weken daarvoor. Als deze trend doorzet, kan de drukte nog iets meer stijgen dan in ons voorspelmodel is aangegeven. Deze voorspelling is afgelopen week gemaakt en we kunnen de actuele druktecijfers van vorige week al toevoegen. Als er versoepelingen komen in het overheidsbeleid zullen we deze doorberekeningen in de voorspellingen” aldus Bureau RMC.

Vorig jaar zette de trend al in dat consumenten meer in het begin van de week gingen shoppen (+19% in de eerste drie dagen) voor de koopjes van Black Friday. Bureau RMC neemt aan dat deze trend dit jaar nog sterker zal voordoen. Winkelen tijdens Black Friday kan naar de voorspelling van Bureau RMC veilig verlopen, mits lokaal de hot spots goed in de gaten worden gehouden. Tussen 14.00 en 15.00 uur bijvoorbeeld wanneer de dagpiek zal ontstaan. Consumenten winkelen op dezelfde tijden als voor de pandemie, dus de piek zal, zoals gewoonlijk, rond 15.00 uur ontstaan. Het goede nieuws is dat shoppers gericht winkelen en per bezoek makkelijker en meer kopen”, vermeld Bureau RMC.

Voorspelling Werkelijk
9-15 nov -46,2% -45,4%
16-22 nov -46,2%
23-29 nov -46,8%
30 nov-6 dec -40,1%
7-13 dec -40,3%
14-20 dec -43,5%
21-27 dec -44,9%
Totale periode -44,1%

 

 

 

  • Het goede nieuws is dat shoppers gericht winkelen en per bezoek makkelijker en meer kopen.