De stand van de woonbranche economische barometer heeft in mei, na een spectaculaire stijging in april, iets in moeten leveren. De barometer sloot de maand mei af op een stand van 3,6. Dat is een daling van zes punten ten opzichte van de voorgaande maand. Met uitzondering van de cijfers over de woningmarkt lieten alle deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd de afgelopen maand een verbetering zien. De overspannen woningmarkt is dan ook de oorzaak van de daling in de afgelopen maand.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand april 2021 uitgekomen op 13,9. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in april een groei van de omzetwaarde van 13,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume nam met 8,6 procent toe.

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten april 2021

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten maart 2021

%

Consumenten vertrouwen mei 2021

%

Consumenten vertrouwen april 2021

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten was in mei 2021 minder negatief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -9, tegen -14 in april 2021. Consumenten waren in mei minder negatief over de economie dan in april. De deelindicator economisch klimaat ging van -32 naar -24. De koopbereidheid kwam in mei uit op 1, tegen -2 in april. Voor het eerst sinds de coronacrisis is de koopbereidheid weer positief. Consumenten oordeelden positiever over de financiële situatie in de komende twaalf maanden en over de financiële positie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in april.

Producentenvertrouwen
In mei 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw verbeterd. Het producentenvertrouwen ging van 6,5 in april naar 8,8 in mei, aldus het CBS. Dit is het hoogste niveau sinds juni 2018. De ondernemers in de industrie waren in mei vooral positiever over hun toekomstige bedrijvigheid dan een maand eerder. Ook waren ze optimistischer over hun orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde ook. Alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief.

%

Producentenvertrouwen mei 2021

%

Producentenvertrouwen april 2021

Verkochte woningen

Woningmarkt
In april 2021 zijn er volgens cijfers van het CBS 18.954 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 0,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van maart werden er in april echter bijna een kwart minder (24,9%) bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 0,5. Dat is een forse daling ten opzichte van de voorgaande maand.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.
Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier